Reglementarea Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior


minedAţi auzit vreodată de Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior? Această instituţie este reglementată în Ordinul nr. 6145/2017 publicat în Monitorul Oficial nr. 96/2017.

Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior este un organism consultativ de nivel naţional, fără personalitate juridică, care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile legii educaţiei naţionale.

Atribuţiile CNSPIS

CNSPIS are ca atribuţii principale elaborarea şi actualizarea permanentă a indicatorilor de monitorizare a învăţământului superior şi prognoza evoluţiei acestuia, în raport cu dinamica pieţei muncii.

CNSPIS solicită instituţiilor de învăţământ superior datele oficiale corespunzătoare indicatorilor de monitorizare, date ce privesc, fără a fi limitate la, programele de studii, evoluţia efectivelor de studenţi, absolvenţi, cadre didactice, date financiare şi politici instituţionale.

Organizarea instituţiei

Potrivit ştirilor juridice, instituţia este formată din 17 membri, cadre didactice şi cercetători, având cel puţin titlul de conferenţiar sau de cercetător ştiinţific II ori titluri echivalente obţinute în străinătate, experţi în cadrul unor instituţii de statistică şi prognoză, selectaţi pe baza performanţelor lor ştiinţifice cu relevanţă internaţională şi numiţi prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice.

Mandatul membrilor CNSPIS este de 4 ani şi poate fi reînnoit o singură dată.

Acest mandat poate înceta şi înainte de termen în anumite cazuri şi anume prin revocare de către ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice pentru încălcarea normelor etice şi de deontologie sau dacă nu se implică, în mod sistematic sau prin demisie.

Instituţia este condusă de un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi. Printre cele mai importante atrbuţii ale preşedintelui reamintim: conduce şedinţele de lucru , stabileşte ordinea de zi a şedinţelor de lucru, reprezintă CNSPIS în relaţia cu terţii, asigură legătura operativă a CNSPIS cu ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice în vederea informării acestuia despre activitatea CNSPIS.

Hotărârile sunt aprobate prin votul a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi, în cazul votului în cadrul şedinţelor, respectiv prin votul a jumătate plus unu din numărul membrilor votanţi, în cazul votului exprimat prin mijloace electronice. Pentru luarea hotărârilor în cadrul şedinţelor este necesară prezenţa a cel puţin 9 dintre membri.

De reţinut!

Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS) este un organism consultativ al Ministerului Educației și are ca atribuții principale elaborarea și actualizarea permanentă a indicatorilor de monitorizare a învățământului superior și prognoza evoluției acestuia, în raport cu dinamica pieței muncii.