Judecătorul de cameră preliminară nu a respectat cele două etape ale procedurii de cameră preliminară


justitie2-300x272Potrivit dispoziţiilor legislative, art. 345 al. 2 Cod procedură penală, în cazul în care judecătorul de cameră preliminară constată neregularităţi ale actului de sesizare, în cazul în care sancţionează actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii ori dacă exclude una sau mai multe probe administrate, încheierea se comunică de îndată parchetului care a emis rechizitoriul. Alineatul 3 al aceluiaşi articol prevede că, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul remediază neregularităţile actului de sesizare şi comunică judecătorului dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Aşa cum rezultă din coroborarea dispoziţiilor art. 345-346 Cod procedură penală, în cazul în care se constată neregularităţi ale actului de sesizare a instanţei, judecătorul de cameră preliminară pronunţă o primă încheiere, prin care anulează actele nelegal întocmite şi trimite cauza procurorului, în vederea remedierii acestora.

Potrivit ştirilor juridice, în funcţie de poziţia exprimată de procuror, respectiv dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei, judecătorul de cameră preliminară pronunţă o a doua încheiere, conform dispoziţiilor art. 346 al. 3 Cod procedură penală.

În cauză, judecătorul de cameră preliminară nu a respectat cele două etape ale procedurii de cameră preliminară şi a dispus începerea judecăţii pe fond, nedând astfel posibilitatea procurorului de a-şi exprima poziţia faţă de neregularităţile constatate.

Dispoziţiile art. 346 alin. 4 Cod procedură penală, în baza cărora judecătorul de cameră preliminară a dispus începerea judecăţii sunt aplicabile în cazul celei de a doua încheieri ce urmează a fi pronunţată, în situaţia în care procurorul remediază sau nu neregulile constatate şi menţine dispoziţia de trimitere în judecată.

Pentru aceste considerente, în temeiul art. 4251 al. 7 pct. 2 lit. a Cod procedură penală şi art. 347 Cod procedură penală s-a admis contestaţia parchetului, s-a desfiinţat în parte încheierea atacată şi s-a înlăturat dispoziţia privind constatarea legalităţii sesizării instanţei şi începerea judecăţii, urmând ca, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să remedieze sau nu neregularităţile actului de sesizare şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

În concluzie în situaţia în care a fost exclusă o probă, încheierea de excludere a acesteia nu poate conţine şi dispoziţia de începere a judecăţii, care se dispune printr-o încheiere distinctă, la ultimul termen al procedurii de cameră preliminară şi numai în situaţia în care procurorul a solicitat menţinerea dispoziţiei de trimitere în judecată.