Cheltuielile judiciare în cazul încetării procesului penal prin împăcarea părților, cine le achită?


descarcarevfgDispoziția de obligare solidară a inculpaților și a părții civile la plata cheltuielilor judiciare este nelegală, deoarece art. 275 alin. (1) pct. 2 lit. d) Cod procedură penală stipulează expres că, în cazul în care acțiunea penală este soluționată prin împăcarea părților, cheltuielile judiciare vor fi suportate de inculpat și de persoana vătămată.

Situaţia de fapt

Prin sentința pronunţată, prima instanță, în baza disp. art. 396 alin. 6 cu referire la art. 16 alin. 1 lit. g Cod procedură penală raportat la art. 159 Cod penal, a dispus încetarea procesului penal pornit la plângerea penală a părţii vătămate – împotriva inculpaţilor A și B pentru săvârşirea infracţiunii de „furt calificat” prev. şi ped. de art. 228 alin. 1 rap. la art. 229 alin.1 lit. b,d Cod penal, cu aplicarea art.41 alin. 1 Cod penal şi art.5 Cod penal.

În baza dispoziţiilor art. 275 pct.2 lit.d Cod procedură penală au fost obligaţi inculpații în solidar cu partea civilă, prin reprezentant legal să achite cheltuielile judiciare avansate de stat.

Sumele reprezentând onorarii apărători oficiu desemnați în faza urmăririi penale si în faza cercetării judecătorești pentru inculpați s-a constatat că au fost avansate din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei.

În termen legal, împotriva sentinţei penale sus-menţionate, Parchetul de pe lângă Judecătorie a exercitat calea ordinară de atac de atac a apelului.

În motivarea apelului declarat, Parchetul de pe lângă Judecătorie a criticat hotărârea contestată sub aspectul legalității din perspectiva dispozițiilor referitoare la cheltuielile judiciare avansate de stat și a cheltuielilor ce reprezintă onorariul avocaților din oficiu ce au fost desemnați în cauză (în cursul urmăririi penale și a judecății în primă instanță).

Potrivit ştirilor juridice, procurorul a motivat că este greșită obligarea în solidar a celor doi inculpați și a părții civile la plata cheltuielilor judiciare ce au fost avansate de stat în condițiile în care, conform dispozițiilor art. 275 alin. (1) pct. 2 lit. d) Cod procedură penală, ar fi trebuit sa stabilească partea din cheltuieli care trebuie achitată de fiecare dintre părți – inculpații și partea civilă.

Curtea de Apel a constatat că dispoziția de obligare solidară a inculpaților și a părții civile la plata cheltuielilor judiciare este nelegală, deoarece art. 275 alin. (1) pct. 2 lit. d) Cod procedură penală stipulează expres că, în cazul în care acțiunea penală este soluționata prin împăcarea părților, cheltuielile judiciare vor fi suportate de inculpat și de persoana vătămată. În condițiile în care norma procesual-penală menționată nu prevede că obligația inculpatului și a persoanei vătămată este una solidară, concluzia ce se desprinde este în sensul că organul judiciar va trebui să stabilească partea din cheltuielile judiciare pe care urmează să o plătească fiecare dintre părți. Cu alte cuvinte, acolo unde lege nu prevede, cel care o aplică nu poate adăuga la lege.

În concluzie, potrivit legislaţiei, art. 275 alin. (1) pct. 2 lit. d) Cod procedură penală stipulează expres că, în cazul în care acțiunea penală este soluționata prin împăcarea părților, cheltuielile judiciare vor fi suportate de inculpat și de persoana vătămată.