Pentru realizarea de lucrări, activități sau servicii publice, entitatea contractantă în calitate de concendent transmite unei firme numită concesionar dreptul de a exploata un bun sau serviciu public în schimbul unei redevențe.
Modalitatea de atribuire a acestor contracte de concesiune de lucrări, etapele ce trebuiesc parcurse, documentele necesare, precum și clauzele pe care acest tip de contract trebuie să le cuprindă fac obiectul HG 867/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial 985 din 7 decembrie 2016 și intră în vigoare de la această dată.
Care sunt etapele atribuirii unui contract de concesiune?
Atribuirea are loc în trei etape: prima este cea de planificare, fundamentare și pregătire, a doua este cea de organizare, derulare și atribuire a contractului de concesiune și a treia este cea postatribuire, executare și monitorizare a implementării acestuia.
1. Etapa de planificare, fundamentare şi pregătire
Se referă la concesiunile de lucrări și servicii a căror valoare fără TVA este egală sau mai mare de 23.227.215 lei. În etapa planificării are loc documentarea și pregătirea procedurii de atribuire. În cadrul fundamentării deciziei de concesionare, entitatea contractantă are obligația de a elabora un studiu de fundamentare a deciziei de concesionare dacă dorește să atribuie un contract de concesiune pe termen lung. Studiul aa cuprinde o analiză care să permită analizarea în termeni economici și financiari a riscurilor și să prezinte variantele de repartizare a riscurilor în cadrul viitorului contract de concesiune.
Pregătirea presupune elaborarea documentației de atribuire de către entitatea contractantă pentru ca ofertanții să fie informați cu privire la obiectul contractului de concesiune. Documentația cuprinde fișa de date a concesiunii, caietul de sarcini, modelul de contract și formularele si modelele de documente.
Știrile juridice prevăd că în această etapă se stabilesc și criteriile de selecție care au ca scop selectarea candidaților cu cea mai mare capacitate economică, financiară, tehnică dintre ofertanții care au depus o solicitare de participare. De exemplu, criteriile privind situația economică și financiară se pot referi la un anumit nivel minim al cifrei de afaceri anuale sau la nivelul de lichiditate anuală.
În acest moment se stabilește și garanția de participare a cărei valoare nu poate depăși 2% din valoarea estimată medie anuală a contractului de concesiune și se achită prin virament bancar. Dacă are o valoare sub 5.000 lei și se permite aceasta se poate achita prin depunerea sumei la casieria entității contractante. Garanția va fi reținută doar dacă oferta este retrasă în perioada de valabilitate sau dacă oferta a fost desemnată câștigătoare, dar se refuză semnarea contractului de către participant.
Va fi restituită ofertanților care nu au câștigat, precum și câștigătorului în 3 zile lucrătoare de la semnarea contractului de concesiune.
2.Etapa de organizare, derulare și atribuire a contractului de concesiune
Anunțul privind organizarea procedurii de atribuire este publicat nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la data stabilită pentru depunerea ofertelor sau cererilor de participare.
În cazul licitației deschise ofertele vor fi deschise de entitatea contractantă la data, ora și locul indicat în anunțul de concesiune. Pot participa și ofertanții la deschiderea ofertelor. Nu se permite respingerea ofertelor, cu excepția celor depuse peste termen și a celor fără garanție de participare.
Dacă procedura de licitație deschisă are loc în două etape, entitatea va trimite o invitație de negociere care are scopul de a îmbunătăți oferta inițială depusă. Aceste negocieri au loc până când fiecare participant declară că oferta inițială prezentată nu mai poate fi îmbunătățită. Regula este că oferta câștigătoare se stabilește doar dintre ofertele admisibile.
În cadrul procedurii de negociere fără publicare prealabilă se transmite o invitație de participare la negocieri către unul sau mai mulți operatori economici. Entitatea negociează cu fiecare ofertant în parte.
Atribuirea contractului se va face către ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câștigătoare. Prin încheierea acestui contract de concesiune, concesionarul dobândește dreptul de a exploata, în tot sau în parte, lucrările sau să presteze serviciile conform obiectivelor și standardelor impuse de concedent. Concesionarul poate folosi și culege fructele bunurilor ce fac obiectul concesiunii.
3.Etapa postatribuire, executare și monitorizare a implementării acestuia
În această etapă câștigătorul urmează să execute obiectul contractului întocmai urmând să fie monitorizată activitatea sa.
Ce clauze trebuie să cuprindă contractul de concesiune?
Noutățile legislative prevăd că acesta trebuie să cuprindă clauze prin care să se stabilească explicit modul de distribuire a riscurilor pe parcursul derulării sale. În acest sens, concedentul nu are dreptul pe parcursul îndeplinirii acestui contract să accepte sau să solicite modificări ale clauzelor contractuale care ar avea ca efect o diminuare a responsabilităților concesionarului astfel încât majoritatea riscurilor să fie redistribuită concedentului.
În contractul de concesiune trebuie să se prevadă dreptul concedentului de a verifica îndeplinirea criterilor de performanță și calitatea lucrărilor realizate de concesionar, inclusiv posibilitatea concedentului de a verifica acte relevante cu privire la aceste aspecte. Știrile juridice prevăd că în contract trebuie să fie stabilit modul în care concesionarul se obligă să prezinte concedentului rapoarte periodice cu privire la realizarea unor parametrii în derularea contractului.
La data începerii proiectului se va întocmi o anexă care va fi parte integrantă din acest contract și care va cuprinde lista cu bunurile sau infrastructura puse la dispoziția concesionarului. De asemenea, în contract trebuie să se stabilească distincția dintre bunurile de retur și cele proprii, precum și regimul juridic al acestora. În contractul de concesiune se vor insera și clauze cu privire la procedura legală prin care la data finalizării proiectului se va realiza transferul obiectului concesiunii de la concesionar la concedent.
Contractul va conține proceduri adecvate de rezolvare a neconcordanțelor în îndeplinirea cerințelor de performanță și calitate, inclusiv penalitățile ce se vor aplica în aceste cazuri până la corectarea lor. Entitatea contractantă are obligația de a stabili clauze obligatorii privind cesiunea de creanță legată de partea din contract care sunt îndeplinite de subcontractanți.
Contractul poate înceta la expirarea duratei, în cazul constatării unor abateri grave ale concesionarului, existând posibilitatea rezilierii unilaterale de către concedent/concesionr cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului/concedentului, dacă interesul local sau național o impune prin denunțarea unilaterală de către concedent doar cu plata de despăgubiri juste și prealabile în sarcina concedentului, în caz de forță majoră sau caz fortuit dacă concesionarul se află în imposibilitatea de a continua contractul, caz în care nu se vor achita despăgubiri.