Se doreşte schimbarea legislaţiei insolvenţei firmelor cu datorii!


descarcare-85Comisia Europeană doreşte schimbarea legislaţiei insolvenţei firmelor cu datorii, pentru a le acorda antreprenorilor “a doua şansă”. În acest sens Comisia Europeană a prezentat un set de norme europene privind insolvența întreprinderilor.

Potrivit ştirilor juridice noile norme vor contribui la atragerea investitorilor, la crearea și menținerea locurilor de muncă și vor ajuta economiile să absoarbă șocurile economice. În prezent, prea multe societăți comerciale viabile care se confruntă cu dificultăți financiare sunt îndreptate către lichidare în locul unei restructurări timpurii, iar numărul întreprinzătorilor cărora li se oferă o a doua șansă este prea redus. Propunerea reprezintă o veste bună și pentru stabilitatea financiară. Procedurile de restructurare eficientă vor preveni intrarea întreprinderilor în incapacitatea de a-și achita creditele la bănci și vor contribui la abordarea problemei nivelurilor ridicate de credite neperformante în unele părți ale sectorului bancar din UE. Acest lucru va permite băncilor să acorde mai multe împrumuturi consumatorilor și întreprinderilor.

Noile norme vor urmări următoarele principii de bază pentru a asigura coerenţa şi eficienţa în întreaga UE a cadrelor de insolvenţă şi de restructurare:

  • principii comune privind utilizarea unor cadre de restructurare timpurie, care vor ajuta întreprinderile să își continue activitatea și să mențină locurile de muncă;
  • norme pentru a permite antreprenorilor să beneficieze de o a doua șansă, întrucât aceștia vor fi descărcați integral de datorii după o perioadă de cel mult 3 ani. În prezent, jumătate dintre europeni afirmă că nu ar demara o afacere de teama eșecului;
  • măsuri specifice pentru statele membre în vederea sporirii eficienței procedurilor de insolvență, de restructurare și de descărcare de datorii. Acest lucru va reduce durata și costurile excesive ale procedurilor din multe state membre, care au drept rezultat insecuritate juridică pentru creditori și investitori și rate scăzute de recuperare a datoriilor neplătite.

Se prevede ca societățile comerciale care se confruntă cu dificultăți financiare, în special IMM-urile, să aibă acces la instrumente de avertizare timpurie pentru a detecta o deteriorare a situației economice și a asigura restructurarea într-un stadiu timpuriu.

O noutate legislativă o reprezintă faptul că debitorul va beneficia de o perioadă limitată, de maximum patru luni, în care este protejat împotriva cererilor de executare silită, fapt care ar facilita negocierile și ar permite o restructurare reușită iar creditorii minoritari și acționarii care au opinii divergente nu vor putea să blocheze planurile de restructurare, însă interesele lor legitime vor fi protejate.

Vor fi protejate în mod specific noile finanțări, fapt care va spori șansele de restructurare cu succes iar grație unor proceduri de restructurare preventive, lucrătorii vor beneficia de o protecție completă asigurată prin dreptul muncii, în conformitate cu legislația existentă a UE.

Potrivit Comisiei Europene, viitoarea directivă va oferi firmelor care se confruntă cu dificultăţi financiare mai multe oportunităţi pentru a-şi restructura din timp activitatea.

Potrivit ştirilor juridice, în Uniunea Europeană, 200 000 de firme intră în faliment în fiecare an, din care rezultă pierderea a 1,7 milioane de locuri de muncă. Acest lucru ar putea fi de multe ori evitat dacă am avea proceduri mai eficiente în materie de insolvenţă şi restructurare. Este vremea să se ofere antreprenorilor o a doua şansă de a reîncepe o afacere prin descărcarea integrala de datorii în termen de cel mult trei ani.

Propunerea de directiva are nevoie să fie aprobata de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene, iar după publicare statele membre trebuie să transpună directiva în legislaţiile lor naţionale.