Instrucţiunile privind recrutarea, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României au fost modificate!


descarcaresdcÎn ultimul timp tot mai mulţi au devenit interesaţi de o carieră militară. E paradoxal faptul că s-a dorit ca efectuarea stagiului militar să nu mai fie obligatoriu însă tot mai mulţi doresc să îmbrăţişeze o astfel de carieră, stimulaţi poate de siguranţa locului de muncă.

A fi militar este un mod de viaţă, în care se împletesc spiritul riguros, temperamentul dinamic, sacrificiul. De bună seamă, la acestea se mai adaugă satisfacţia şi bucuria acelora care, prin propria voinţă, din vocaţie, consimt să se dedice carierei militare. Pentru a ajunge însă să îmbraci uniforma militară, trebuie să parcurgi câţiva paşi obligatorii, precum şi să te pregăteşti riguros. 

Dat fiind specificul activităţii şi selecţia riguroasă în legislaţie sunt prevăzute Instrucţiuni privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României.

O noutate legislativă în ceea ce priveşte recrutarea şi selecţia o reprezintă Ordinul 136/2016 pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.30/2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 934/2016.

Care sunt noutăţile în domeniu?

S-au modificat criteriile specifice de recrutare a candidaţilor pentru formarea pe filiera directă a subofiţerilor în activitate. 

Astfel, subofiţerul trebuie să aibă cel puţin 2 ani vechime în serviciu ( nu 3 ani cum era până acum) ca soldaţi/gradaţi profesionişti, calculată de la data finalizării programului de instruire şi până la data începerii cursului de formare pe filiera directă a subofiţerilor în activitate, de asemenea trebuie să aibă în aprecierea de serviciu din ultimii 2 ani calificativul cel puţin «Bun». Anterior se prevedea că în aprecierea de serviciu din ultimii 3 ani trebuie să aibă calificativul cel puţin “Foarte bun”.

Se introduce un nou criteriu specific şi anume candidatul să posede permis de conducere auto categoriile B şi C – numai pentru candidaţii care optează pentru armele «auto», «geniu» şi «tancuri».

În ceea ce priveşte conţinutul dosarului de candidat nu mai sunt necesare copii legalizate a documentelor ci copii simple după actele prevăzute de lege, cu menţiunea că se certifică, pentru conformitate, pe fiecare pagină, de către ofiţerul/subofiţerul recrutor.

Urmaşii personalului armatei decedat şi copiii personalului armatei încadrat în gradul I, II sau III de invaliditate ca urmare a participării la acţiuni militare pot fi transferaţi sau înscrişi, la cerere, fără examen, la instituţiile de învăţământ militar preuniversitar sau universitar, cu respectarea condiţiilor legale, pe baza rezultatelor la învăţătură obţinute în instituţiile civile de învăţământ, dacă au fost declaraţi «Admis» la testele de aptitudini sau probele eliminatorii.

În perioada 2017 – 2022, programele de studii universitare de master de conducere interarme se pot organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, pe locuri cu taxă, pentru aceleaşi specializări, potrivit cifrelor de şcolarizare aprobate în condiţiile legii.

Se prevede că până la data de 31 decembrie 2018, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate care sunt încadraţi în funcţii la structuri de nivel superior pot fi numiţi sau promovaţi, în baza hotărârilor comisiilor de selecţie, în funcţii la structuri de cel mult acelaşi nivel ierarhic cu cel al structurii din care provin. Până la data de 31 decembrie 2020, funcţiile din cadrul Agenţiei pentru sisteme şi servicii informatice militare pot fi încadrate cu ofiţeri, maiştri militari şi, respectiv, cu subofiţeri, indiferent de gradul acestora, cu respectarea cerinţelor specifice prevăzute în fişele posturilor.

Anul de recrutare şi selecţie începe la 1 octombrie şi se termină la data de 30 septembrie a anului următor , nu anul calendaristic cum era până acum.