Începând cu anul viitor mai mulţi pensionari vor fi scutiţi de plata impozitului pe veniturile din pensii!


pensieNoul Cod Fiscal a adus modificări semnificative în ceea ce priveşte impozitul pe venit. Pentru veniturile din pensii, venitul impozabil lunar se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorate potrivit legii iar suma lunară trebuie să fie mai mare de 1.050 lei. Impozitul calculat se reţine la data efectuării plăţii pensiei şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei.

Pe scurt, veniturilor din pensii li se aplică, în momentul de față, un impozit de 16% însă numai dacă este depășit un anumit plafon stabilit de Codul fiscal, concret impozitul pe venit este reținut în cazul pensiilor care depășesc 1.050 de lei.

Codul fiscal prevede faptul că “Suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei se majorează cu 50 lei în fiecare an fiscal, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, până ce plafonul de venit neimpozabil ajunge la valoarea de 1.200 lei/lunar”. Cu alte cuvinte, plafonul până la care pensiile sunt scutite de impozit urmează să ajungă la 1.100 de lei în 2017, la 1.150 de lei în 2018 și la 1.200 de lei în 2019.

Prin urmare începând cu data de 1 ianuarie 2017, noi persoane vor scăpa de plata impozitului pe veniturile din pensii, din moment ce plafonul de impozitare va fi mărit, iar banii ce nu vor mai fi reținuți ca impozit se vor adăuga la pensia plătită.

Se doreşte să se elimine impozitarea pensiilor prin modificarea Codului fiscal

Potrivit unui proiect de act normativ Senatului a adoptat, în septembrie 2016, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă prin care se elimină impozitul pe venit de 16% datorat pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei propunere care mai are de trecut câteva hopuri până va fi adoptată.

Ştirile juridice ne arată că propunerea legislativă vizează abrogarea articolului 61, lit. e), a articolului 64, alineat 1, lit.e) C. fiscal potrivit căruia cota de impozit este de 16% şi se aplică asupra venitului impozitabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din pensii, a articolului 100, care face vorbire despre stabilirea venitului impozitabil lunar din pensii, precum şi a articolului 101, care reglementează reţinerea impozitului din venitul din pensii.

De asemenea, este eliminat şi articolul 77, potrivit căruia deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care un venit lunar brut de până la 1.500 lei.

Totodată, printr-un amendament al Comisiei de buget din Senat a fost eliminată şi prevederea potrivit căreia Codul fiscal ar fi urmat să fie modificat şi completat numai prin lege. “Se interzice modificarea şi completarea prezentului cod prin ordonanţe”, stipula propunerea iniţiatorilor de modificare a articolului 4, alin.4.

Această noutate legislativă este primită cu interes de către pensionarii care au pensii foarte mici, însă să nu uităm că există şi cealaltă categorie de pensionari care au pensii foarte mari.

, ,