Cooperarea internaţioană se poate manifesta în domenii diverse (economic, financiar, militar, cultural, etc.), însă în cadrul creşterii nivelului de trai, componenta principală este deţinută de cooperarea economică şi financiară. Recuperarea şi lichidarea decalajelor dintre state, convergenţa standardelor de viaţă şi îmbunătăţirea acestora reprezintă probleme curente ale omenirii în general şi ale Uniunii Europene în special. Dezvoltarea cooperării şi colaborării între state vizează tocmai aceste aspecte, pentru progresul global.
Optimizarea cooperării internaţionale este la rândul său condiţionată de eliminarea decalajelor iar recuperările presupun ca o componentă indispensabilă şi cooperarea internaţională în diverse domenii.
Tocmai în acest sens a fost semnat un Protocol de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova în domeniul formării personalului, prevăzut în Hotărârea nr. 809/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 881/2016.
Ce prevede acest Protocol de cooperare?
În primul rând, scopul acestui protocol este realizarea cadrului juridic, de organizare şi desfăşurare a formării de personal necesar Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova în instituţii de formare profesională ale Ministerului Afacerilor Interne din România şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare privind pregătirea profesională dintre structurile de specialitate şi instituţiile de formare profesională ale părţilor.
Formarea profesională va fi asigurată de instituţii de renume precum: Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, Institutul de Studii pentru Ordine şi Securitate Publică, Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan”, pentru partea română iar pentru partea Republicii Molova formarea va fi asigurată de Academia “Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne precum şi Centrul Republican de Instruire al Serviciului protecţiei civile şi situaţiilor excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne.
Ce obligaţii îi revin Ministerului Afacerilor Interne din România?
Acestuia îî revine mai multe obligaţii printre care reamintim: stabilirea cifrei anuale de şcolarizare pentru formarea iniţială acordată de către partea română pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, pentru fiecare instituţie de învăţământ primitoare în parte; eliberează acte de studii potrivit prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare; solicită expres, când situaţia impune, aplicarea unor condiţii specifice de recrutare şi selecţie a personalului, pentru participarea la programe de formare profesională prevăzute în prezentul protocol.
De reţinut este că Ministerul Afacerilor Interne nu asigură burse, solde sau alte drepturi financiare elevilor, studenţilor, cursanţilor din Republica Moldova, pe timpul studiilor, cu excepţia celor stabilite la nivelul Guvernului României, de asemenea nu acordă grade militare sau profesionale şi nu asigură locuri de muncă sau repartiţie în cadrul structurilor sale subordonate pentru absolvenţii din Republica Moldova ai oricărei forme de pregătire organizată în baza prezentului protocol de cooperare.
Părţile îşi recunosc reciproc diplomele
Potrivit ştirilor juridice, părţile îşi vor recunoaşte reciproc diplomele/certificatele eliberate la absolvirea programelor de formare menţionate în prezentul acord, potrivit prevederilor Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, acordate de instituţiile de învăţământ acreditate în România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău la 20 iunie 1998, şi ale Protocolului de amendare a acestuia, semnat la Chişinău la 26 august 2010.
În ceea ce priveşte schimbul reciproc de date cu caracter personal între autorităţile competente ale părţilor se va efectua în conformitate cu legislaţia naţională aplicabilă fiecărei părţi. Iar acţiunile care necesită deplasarea de delegaţii pe teritoriul statului celeilalte părţi, schimburi de cadre didactice, elevi, studenţi, cursanţi şi personal din structurile omoloage de management educaţional se organizează cu aprobarea persoanelor în drept, prin mijlocirea structurilor de relaţii internaţionale competente.