Produsele de tutun, atât fabricarea cât şi comercializarea acestora, au intrat în vizorul Parlamentului European şi a Comisiei Europene, care au stabilit cadrul general priviind fabricarea, prezentarea şi vânzarea acestora.
În urma adoptării Directivei 2014/40/UE privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de abrogare a Directivei 2001/37/CE şi a Directivei Delegate 2014/109/UE a Comisiei de modificare a anexei II la Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului prin stabilirea galeriei de avertismente ilustrate care trebuie utilizate pe produsele din tutun, României i-a revenit obligaţia transpunerii acestora în legislaţia naţională.
Ca urmare a traspunerii, o noutate legislativă în domeniu o reprezintă Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial nr. 906/2016.
Ce aduce nou Legea nr. 201/2016?
Se stabilesc nivelurile maxime ale emisiilor ţigaretelor introduse pe piaţă sau fabricate în România. Conform actului legislativ acestea nu pot fi mai mari de 10 mg de gudron/ţigaretă, 1 mg de nicotină/ţigaretă şi 10 mg de monoxid de carbon/ţigaretă.
De specificat că emisiile de gudron, nicotină şi monoxid de carbon ale ţigaretelor se măsoară pe baza Standardului ISO 4387 pentru gudron, a Standardului ISO 10315 pentru nicotină şi a Standardului ISO 8454 pentru monoxid de carbon, iar exactitatea măsurătorilor referitoare la gudron, nicotină şi monoxid de carbon se stabileşte în conformitate cu Standardul ISO 8243.
Producătorii şi importatorii de produse din tutun au obligaţia să întocmească, pentru fiecare denumire de marcă şi pentru fiecare tip, un dosar al produsului, care conţine următoarele: lista tuturor ingredientelor, precum şi a cantităţilor corespunzătoare utilizate la fabricarea produselor din tutun; o declaraţie care descrie motivele pentru care aceste ingrediente au fost incluse în respectivele produse din tutun; datele toxicologice relevante cu privire la ingrediente; un document tehnic care cuprinde descrierea generală a aditivilor utilizaţi şi a proprietăţilor acestora, în cazul ţigaretelor şi tutunului de rulat; nivelurile emisiilor ţigaretelor şi produselor din tutun; studiile interne şi externe de care dispun producătorii şi importatorii produselor din tutun cu privire la cercetarea pieţei şi preferinţele diverselor grupuri de consumatori.
De asemenea producătorii şi importatorii de produse din tutun introduse pe piaţa din România au obligaţii de raportare extinsă pentru anumiţi aditivi conţinuţi în ţigarete şi tutun pentru rulat şi incluşi pe lista prioritară a aditivilor.
Introducerea pe piaţă a produselor din tutun cu o aromă caracteristică este interzisă, astfel vor dispărea ţigările cu arome.
Se prevede obligaţia ca fiecare pachet unitar de produse din tutun introdus pe piaţă în România şi orice ambalaj exterior să poartă avertismentele de sănătate reglementate în prezentul capitol inscripţionate în limba română. Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat poartă următorul avertisment general: “Fumatul ucide” şi un mesaj de informare: “Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”.
Potrivit ştirilor juridice, avertismentele se supun unor reglementări stricte, de exemplu: acoperă 65% din aria externă atât a suprafeţei anterioare, cât şi a celei posterioare, ale pachetului unitar şi ale oricărui ambalaj exterior. Pachetele cilindrice afişează două avertismente de sănătate combinate, amplasate la distanţă egală unul faţă de celălalt, fiecare acoperind 65% din jumătatea suprafeţei curbe care îi revine; apar la marginea superioară a unui pachet unitar şi a oricărui ambalaj exterior şi se poziţionează în aceeaşi direcţie ca orice altă informaţie care figurează pe suprafaţa ambalajului; sunt reproduse în conformitate cu formatul, dispoziţia, aspectul şi proporţiile specificate de către Comisia Europeană.
De reţinut!
Pachetele de țigări vor fi unitare, iar etichetarea oricărui ambalaj exterior nu trebuie să includă nicio caracteristică și niciun element de promovare sau încurajare a consumului unui produs din tutun prin crearea unei impresii eronate cu privire la efectele asupra sănătății, riscurile sau emisiile acestuia. Se interzice toate mesajele promoționale și înșelătoare cu privire la produsele din tutun, se introduce un sistem european de urmărire pentru a combate vânzarea ilegală a produselor din tutun și obligă producătorii să notifice produsele noi din tutun înainte de a le introduce pe piața UE.
Se interzice țigările și tutunul destinat rulării în țigarete care conțin arome caracteristice, obligă întreprinderile din industria tutunului să trimită statelor membre rapoarte detaliate cu privire la ingredientele folosite în produsele din tutun, stabilește obligativitatea prezenței avertismentelor de sănătate care trebuie să acopere 65 % din fața și spatele pachetelor de țigări și de tutun destinat rulării în țigarete, stabilește dimensiuni minime pentru avertismente și elimină pachetele mici pentru anumite produse din tutun.
Toate aceste reglementări au ca scop asigurarea unui nivel înalt de protecție a sănătății, în special pentru tineri, precum și îndeplinirea obligațiilor UE ce decurg din Convenția-cadru pentru controlul tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății.