Care este procedura de declarare a CASS pentru persoanele fizice care nu realizează venituri?


descarcarecassPersoanele care nu realizează venituri nu vor mai fi obligate la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi vor avea două variante pentru achitarea acesteia, stabileşte un act normativ publicat în Monitorul Oficial şi anume Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri bugetare, Monitorul Oficial nr. 408/2016.

Ştirile juridice ne arată că după mai multe controverse şi critici aduse autorităţilor s-a stabilit, într-un final, ca persoanele care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate astfel: lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, şi au obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declaraţiei, aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe ţară.

Cât plăteşte efectiv persoana interesată?

În cazul în care vor alege prima variantă, a plăţii lunare, persoanele fizice fără venituri vor fi obligate să plătească CASS în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri.

În cea de-a doua variantă prevăzută în actul normativ menţionat, potrivit căreia contribuţia de asigurări sociale de sănătate se va plăti în momentul în care cetăţenii vor avea nevoie de acordarea serviciilor medicale, CASS datorată de aceştia se va calcula aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de şapte ori salariul minim brut pe ţară.

Persoanele fizice fără venituri, care nu sunt exceptate de la plata CASS şi pentru care au fost deja emise decizii de impunere, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desființarea deciziei începând cu luna următoare celei în care se depune cererea.

În vederea stabilirii CASS, persoanele fără venituri vor depune o declaraţie la organul fiscal competent. Procedura de declarare şi stabilire a CASS pentru persoanele vizate va fi aprobată prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Noutăţi în domeniu

O noutate legislativă în domeniu o reprezintă Ordinul nr. 2731/2016 pentru aprobarea Procedurii de declarare şi stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, precum şi pentru aprobarea unor formulare, publicat în Monitorul Oficial nr. 845/2016.

Ce declaraţii depun astfel de persoane?

Persoana fizică care nu realizează venituri depun, la organul fiscal competent, formularul 604 “Declaraţie pentru stabilirea obligaţiilor de plată cu titlu de contribuţie de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal”.

În declaraţie, persoana fizică care nu realizează venituri trebuie să opteze, în mod obligatoriu, pentru una din cele două modalităţi de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Această declaraţia se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.

După primirea declaraţiei, compartimentul de specialitate stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi emite decizia de impunere, potrivit opţiunii exprimate.

Când se plăteşte efectiv contribuţia în funcţie de modalitatea aleasă?

Persoanele fizice care nu realizează venituri care au optat pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate lunare, plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate lunar, până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declaraţiei cei care au optat pentru cealaltă opţiune plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate la data depunerii declaraţiei.

Încetarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate

Persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, care au optat pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, lunar, şi care încep să realizeze venituri  sau care se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate ori pentru care plata contribuţiei este suportată din alte surse, depun la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, formularul 605 “Cerere de stopare a obligaţiilor de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal”.

Desfiinţarea deciziilor de impunere privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate

Persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal şi care, anterior intrării în vigoare a Legii nr. 112/2016, au depus formularul “Declaraţie de înregistrare în evidenţa persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum şi pentru stabilirea obligaţiilor de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate” şi cărora li s-a comunicat “Decizia de impunere privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri” pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desfiinţarea deciziei.

Reamintim faptul că persoanelor ce realizează numai venituri din investiții (dividende, dobânzi, câștiguri din titluri de valoare), când valoarea venitului este mai mică decât salariul minim pe economie, iar persoana fizică numai are alte surse de venit. Concret, într-o astfel de situaţie, aceste persoane nu datorează CASS, fiind scutite de la plată. Totuşi, şi aceste persoane vor putea alege între plata lunară a CASS şi plata doar în momentul în care vor accesa serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate, aşa cum am explicat anterior. Practic, şi persoanele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară au fost incluse alături de cele care nu realizează venituri, având posibilitatea sa aleagă între cele două variante prezentate.