Au fost aprobate Instrucţiunile privind organizarea şi funcţionarea şcolilor militare de maiştri militari şi subofiţeri


descarcaresdcŞcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri sunt unităţi de învăţământ postliceal militar şi au ca misiune formarea profesională iniţială şi continuă a maiştrilor militari şi subofiţerilor din Ministerul Apărării Naţionale, denumit în continuare MApN, şi din alte structuri ale sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională cu care sunt încheiate protocoale de colaborare în acest scop.

O noutate legislativă în domeniu este Ordinul nr. 122/2016 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind organizarea şi funcţionarea şcolilor militare de maiştri militari şi subofiţeri, publicat în Monitorul Oficial nr. 839/2016.

Care este durata studiilor?

Durata programelor de studii postliceale organizate în şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri este de 1 – 2 ani, în funcţie de complexitatea calificărilor profesionale şi a programelor acreditate sau autorizate, în acord cu standardele de performanţă specifice funcţiilor pentru care se asigură pregătirea, precum şi cu cerinţele MApN.

Şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri au în compunere o structură de instrucţie şi educaţie şi module funcţionale specifice unităţilor militare.

Formaţiunile de studiu

Formaţiunile de studiu sunt următoarele: clasa, care reprezintă formaţiunea de bază pentru planificarea, organizarea şi desfăşurarea învăţământului pentru elevii înmatriculaţi la programele de studii postliceale şi grupa de cursanţi, care reprezintă formaţiunea de bază pentru planificarea, organizarea şi desfăşurarea pregătirii pentru cursanţii înmatriculaţi la programele de formare continuă.

Clasele se constituie astfel încât elevii să fie grupaţi pe arme sau servicii şi specialităţi militare, niveluri de cunoaştere a limbilor moderne, potrivit opţiunii lor pentru diferite discipline opţionale şi facultative. La constituirea claselor se pot avea în vedere şi alte criterii, proprii unităţii de învăţământ postliceal militar, cuprinse în regulamentul propriu de organizare şi funcţionare, care să reducă fracţionarea colectivelor de elevi.

Grupa de cursanţi la programele de formare continuă cuprinde în medie 15 cursanţi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 25.Grupele de cursanţi sunt conduse de către îndrumători de grupe numiţi de către comandantul şcolii, prin ordin de zi pe unitate, din rândul instructorilor militari.

Comanda şcolii

Conducerea şcolii militare de maiştri militari şi subofiţeri se asigură de către comandant, care are drepturile şi obligaţiile ce revin comandantului de unitate militară, potrivit prevederilor legale şi ale actelor normative specifice din MApN. Acesta are atribuţii specifice: aprobă şi coordonează activitatea de formare continuă a personalului didactic şi didactic auxiliar, pe baza propunerilor consiliului profesoral, precum şi elaborarea manualelor/ suporturilor de curs; coordonează activităţile de pregătire organizate pentru elevii care participă la competiţii sportive, concursuri şi festivaluri; răspunde de întocmirea, eliberarea, reconstituirea, anularea, completarea, modificarea, rectificarea şi gestionarea documentelor de evidenţă şcolară şi de studii; iniţiază proiecte de parteneriat cu unităţi de învăţământ similare din ţară şi din străinătate, cu aprobarea eşaloanelor superioare; asigură realizarea prevederilor planurilor de învăţământ, ale programelor şcolare şi ale metodologiilor privind evaluarea cunoştinţelor elevilor şi cursanţilor.

Admiterea în şcolile militare de maiştri

Admiterea în şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri se planifică, se organizează şi se desfăşoară în baza metodologiilor proprii, elaborate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi dispoziţiile şefului Direcţiei management resurse umane.

Potrivit ştirilor juridice, sunt admişi la susţinerea verificărilor sau examenelor elevii care au media notelor curente de minimum 5,00 la fiecare disciplină prevăzută cu aceste probe. Verificările şi examenele se planifică astfel încât elevii şi cursanţii să nu susţină mai mult de o verificare sau un examen pe zi, iar între două verificări/examene să aibă, de regulă, o pauză de cel puţin o zi. După încheierea sesiunii examenelor de restanţă, elevii care nu au promovat la o disciplină de studiu au dreptul să solicite, în scris, o singură reexaminare. Aceasta se aprobă de comandant şi se desfăşoară potrivit prevederilor metodologiilor proprii.

Cum se recompensează elevii?

Elevii care obţin rezultate remarcabile în activitatea şcolară şi extraşcolară şi/sau se disting prin calităţi manageriale şi comportare exemplară pot primi următoarele recompense:

a) mulţumire/evidenţiere verbală în faţa colegilor de clasă/pluton/grupă de studiu sau în faţa consiliului profesoral;
b) evidenţiere de către comandant în faţa elevilor şcolii;
c) ridicarea unei sancţiuni aplicate anterior;
d) acordarea de premii, diplome, medalii;
e) numirea în funcţii de comandă specifice unităţii de învăţământ;
f) acordarea/înaintarea în gradul onorific;
g) înscrierea numelui şefului de promoţie pe placa de onoare a şcolii.

Şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri au obligaţia să elaboreze regulamentul propriu de organizare şi funcţionare a fiecărei şcoli în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor instrucţiuni. Iar elevii care urmează un program de formare profesională iniţială a maiştrilor militari pot participa, cu aprobarea comandantului şcolii, la concursul de admitere într-o instituţie de învăţământ superior militar aparţinând MApN.