Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost adoptată!


imagesfrancDeputații au votat în favoarea legii conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Legea urmează acum să ajungă pe masa președintelui pentru promulgare.

Potrivit ştirilor juridice, această lege a fost aşteptată cu interes de mii de români care au credite în franci elveţieni. Ştim cu toţii care a evoluţia francului şi care au fost implicaţiile acestui lucru.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional iar costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul.

Votul vine după ce deputaţii au eliminat, în comisiile de specialitate, plafonul de 250.000 de franci elvețieni iar săptămâna trecută, parlamentarii au scos şi pragul de îndatorare de 50%. A fost înlăturat chiar și pragul care prevedea un grad de îndatorare de 50% sau alineatul care spunea că de această lege beneficiază consumatorul ale cărui credite are valoare cumulată de maximum 250.000 de franci elvețieni la momentul semnării contractului de credit.

Potrivit ştirilor juridice, la articolele admise vom avea următorul text: conversia se realizează prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovăratoare pentru consumator. S-a considerat că este bine să se insiste ca părţile în speţă, băncile şi consumatorii să meargă pe actul adiţional, adică pe buna înţelegere, numai în cazurile de excepţie să meargă la instanţă.

Deprecierea leului faţă de francul elveţian, după 2007-2008, a făcut tot mai dificil pentru împrumutaţii dependenţi de veniturile în lei să îşi plătească ratele la credite, mai ales în cazul celor ipotecare. La cursul Băncii Naţionale a României (BNR), un franc elveţian valora în jur de 1,9-2 lei în 2007 şi 2,2-2,4 lei în 2008. În prezent, nivelul francului este de două ori mai mare decât valoarea la care s-au acordat creditele.

Creditele ipotecare contractate de persoane fizice reprezintă cea mai mare parte a împrumuturilor în franci elveţieni. Datele Băncii Naţionale a României arată că raportul mediu între rate şi venituri pentru împrumutaţii ipotecari în franci elveţieni este ridicat, de 60%, iar 12,9% din creditele ipotecare în franci erau neperformante la sfârşitul lui 2015.

De acest act normativ ar urma să beneficieze 50.000 de români cu împrumuturi în franci. Banca Naţională, principalul oponent al acestei legi, spune însă că proiectul este discriminatoriu şi va destabiliza cursul. Potrivit BNR, conversia împrumuturilor în franci le-ar provoca băncilor pierderi de aproximativ 2,4 miliarde de lei şi ar conduce la scăderea leului şi la creşterea dobânzilor.

Deja unii economiști susțin că euro ar putea ajunge la 4 lei și 54 de bani în această săptămână pe fondul repercursionilor pe care această lege le-ar putea avea asupra sistemului bancar.

Potrivit ştirilor juridice, este a doua lege care deranjează foarte tare băncile, după Legea dării în plată, care a avut printre iniţiatori aceleaşi persoane ca în cazul creditelor în franci.