Copiii de la grădiniţă vor beneficia de Programul “fructe în şcoli” 2016-2017


descarcare-94Programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli va continua şi în acest an şcolar, după ce un act normativ în acest sens a fost publicat recent în Monitorul Oficial.

O.U.G. nr 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 805/2016.

Actul normativ stabilește tipul de fructe distribuite, perioada şi frecvenţa de distribuție, limita valorii zilnice/elev, măsurile adiacente distribuției de fructe, bugetul alocat, precum şi modalitatea de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administrației publice, în cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli în anul școlar 2016-2017. Programul va fi implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, alături de consiliile județene şi consiliile locale ale sectoarelor Municipiului București.

Scopul acestui program a fost de a crea obiceiuri alimentare sănătoase în rândul tinerilor, având în vedere cifrele care demonstrează faptul că obezitatea infantilă este în creştere şi devine un fenomen îngrijorător.

Grupul ţintă al programului este reprezentat de elevii care urmează învăţămantul primar şi gimnazial care frecventează învăţământul de stat şi privat autorizat/acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Însă începând cu anul şcolar 2016 – 2017, de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiază şi preşcolarii din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore. O noutate legislativă o reprezintă faptul că Guvernul a extins acest program şi la copii de la grădiniţă.

În acest fel se încearcă incurajarea consumului de fructe proaspete de către copii, pentru conştientizarea de către aceştia a beneficiilor unei alimentaţii sănătoase. Pe termen lung, implementarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afecţiuni cauzate de o alimentatie nesănatoasă.

Banii pentru această măsură provin de la bugetul de stat şi înseamnă aproximativ 13 milioane de lei. Fructele proaspete vor fi distribuite către gradiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, care sunt în număr de 347.908, iar limita valorii zilnice este de 0,37 lei/preşcolar. Această sumă cuprinde preţul integral de achiziţie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz.

Fructele proaspete distribuite elevilor/preşcolarilor, perioada şi frecvenţa distribuţiei, limita valorii zilnice pe elev/preşcolar, precum şi fondurile necesare pentru distribuţie sunt stabilite şi actualizate anual prin hotărâre a guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi a tarifelor.

Până acum, programul se aplica doar elevilor din clasele I-VIII şi din cele pregătitoare. În plus, el cuprinde o perioadă de maximum 88 de zile de şcolarizare, ceea ce înseamnă în medie un fruct la două zile.

Ordonanţa mai stabilește şi unele măsuri adiacente distribuției de mere, care susțin încurajarea alimentației sănătoase pentru elevi, precum organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă/legumicolă, la zilele recoltei, expoziții, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare, organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi/sau legume, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume, cu acordarea de premii, precum şi organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlii, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume sau de activități educative practice.

Fondurile UE alocate României pentru acest an şcolar sunt de 6.869.985 euro, iar rata de cofinanţare este de 89%. Măsurile adiacente distribuţiei de fructe sunt eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene şi trebuie să se încadreze valoric în limita a 15% din alocarea finală a fiecărui stat membru. Astfel, bugetul total al programului este de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane lei provenite din fonduri UE şi 34,4 milioane lei reprezintă co-finanţare publică şi cheltuieli, altele decât cele eligibile.

Programul Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe în şcoli este implementat în România începând din anul 2009-2010, în conformitate cu  prevederile OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, cu modificările şi completările ulterioare.