Asociațiile și fundațiile care înființează și administrează unități de asistență socială primesc subvenții!


asistenta-sociala
Uitându-ne în jur putem vedea cum soarta nu a fost la fel de generoasă cu unii dintre semenii noștri. În scopul de a-i ajuta, s-au creat unități de asistență socială care furnizează pentru cei aflați în nevoie ajutor financiar, material, moral și consiliere. Aceste programe de asistență socială vizează familiile sărace, persoanele dependente de alcool și droguri, minorii delincvenți, persoanele în vârstă neajutorate, precum și persoanele care au suferit în urma calamităților naturale, sociale sau au fost discriminate.

Pentru derularea acestor programe au fost create asociații și fundații care au acest scop nobil de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Statul oferă subvenții acestor entități, legiuitorul stabilind condițiile în care se acordă, procedura de selecționare și verificarea modului în care a fost folosită subvenția acordată. Toate aceste aspecte fac obiectul HG 725/2016 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială care a fost publicată în Monitorul Oficial 792 din 6 octombrie 2016.

Ce asociații și fundații pot primi aceste subvenții de la stat?

Știrile juridice prevăd că se pot solicita subvenții de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice asociațiile/ fundațiile care administrează unități de asistență socială în cel puțin două județe (inclusiv București) sau administrează o unitate de asistență socială ai căror beneficiari provin din două sau mai multe județe și București. Trebuie să fie persoane juridice române de drept privat fără scop patrimonial acreditate ca furnizori de servicii sociale, să dețină licență de funcționare pentru serviciile sociale pentru care solicită subvenție și să solicite subvenții în completarea resurselor financiare proprii.

Procedura de solicitare a subvenției

Cererea pentru subvenții pentru anul următor însoțită de documente se depune la registratura agenției județene pentru plăți și inspecție socială în a cărei rază teritorială își are sediul asociația/ fundația sau la registratura consiliului local de pe raza teritorială a asociației, în luna septembrie a anului curent. Noutățile legislative prevăd că data limită de depunere a documentației de solicitare a subvenției este ultima zi lucrătoare a lunii septembrie. Data limită pentru subvențiile pentru 2017 este 31 octombrie 2016.

La cerere se vor atașa ultimul bilanț înregistrat la administrația financiară, balanța contabilă de verificare din luna anterioară termenului de depunere a cererii și certificatul de atestare fiscală în original.

Criterii de evaluare

Comisia de evaluare va ține cont de justificarea unității de asistență socială pentru care se solicită subvenția în raport cu necesitățile și prioritățile de asistență socială ale comunității, ponderea cheltuielilor cu serviciile de asistență socială din totalul veniturilor și cheltuielilor asociației/fundației pe ultimele 12 luni, resursele materiale și umane alocate pentru asistența socială și valoarea raportului dintre cheltuielile lunare de întreținere în unitatea de asistență socială și subvenția lunară solicitată pentru acea unitate.

Fiecare criteriu este punctat și se aleg asociațiile și fundațiile în urma clasamentului întocmit în acest mod. Cele care primesc minim 60 de puncte sunt admise.

Acordarea subvenției           

Știrile juridice prevăd că subvenția se acordă în baza convenției pentru acordarea de servicii de asistență socială încheiată între asociația/fundația selectată cu MMFPSPV prin agenția județeană de plăți și inspecție socială.

Subvenția se acordă, lunar, începând cu luna ianuarie în baza cererii de acordare a acesteia în care se va menționa numărul de beneficiari/persoane asistate și suma solicitată și raportul privind acordarea serviciilor de asistență socială și utilizarea subvenției acordate în luna anterioară, începând cu luna februarie.

Din subvenția acordată se vor finanța cheltuielile cu personalul de specialitate, hrana beneficiarilor cantinelor sociale și ai centrelor rezidențiale, costurile cu carburanți necesari funcționării mijloacelor de transport pentru centrele de zi, unitățile de îngrijiri la domiciliu și cantine sociale și cele de întreținere și gospodărire (apă, salubrizare, încălzire, iluminat, poștă, telefon și internet).

În cazul serviciilor acordate complementar, cuantumul cumulat al subvenției lunare pe persoană asistată nu poate depăși 175 lei pentru serviciile acordate într-un adăpost de noapte sau centru de zi cumulat cu masa la cantină și 120 de lei pentru serviciile acordate prin unitatea de îngrijire la domiciliu cumulat cu masa la cantina socială sau alte servicii de acordare a hranei.

 Verificarea utilizării subvenției

Verificarea acordării serviciilor de asistență socială are loc la sediul unității de asistență socială și se va efectua de către personalul cu atribuții în domeniu din cadrul agenției județene pentru plăți și inspecție socială sau din cadrul administrației publice locale de pe raza teritorială a sediului unității de asistență socială. Se vor verifica documentele justificative și înregistrările financiar-contabile, la sediul asociației/fundației și se va întocmi un raport în acest sens.

Dacă se constată că nu s-au respectat prevederile legale și clauzele din convenție, prin dispoziția primarului se va dispune suspendarea sau încetarea aplicării convenției.

Până la 15 ianuarie a anului următor, agenția de plăți și inspecție socială are obligația de a întocmi raportul privind acordarea serviciilor de asistență socială și utilizare a subvențiilor  pentru anul în care a fost încheiată convenția. Aceste rapoarte se transmit către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială împreună cu balanța contabilă de verificare la 31 decembrie a asociației/fundației, extrasul de cont la 31 decembrie și, dacă este cazul, dovada restituirii sumelor primite cu titlu de subvenție rămase neutilizate la sfârșitul anului în care se aplică convenția.