Răspunderea civilă delictuală în cazul majorării capitalului social


descarcare-3În cadrul răspunderii civile, în contextul derulării normale a activităţii comerciantului, membrii organelor de conducere răspund faţă de acesta şi faţă de terţi pentru consecinţele negative ale faptelor lor în contextul naturii contractuale şi, totodata, legale, a relaţiilor lor cu aceştia, având în vedere că obligaţia nerespectată sau îndeplinită defectuos prin fapta ilicită săvârşita poate proveni din contractul încheiat sau dintr-o dispoziţie legală, răspunderea lor putând fi, deci, contractuală sau delictuală.

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că nu poate opera angajarea răspunderii civile delictuale în cazul în care o societate aprobă majorarea capitalului social numai cu suma vărsată până la acea dată. Astfel, art. 219 din Legea nr. 31/1990, republicată şi modificată, prevede că hotărârea adunării generale privind majorarea capitalului social produce efecte numai în măsura în care este adusă la îndeplinire în termen de un an de la data adoptării, iar în cazul în care majorarea de capital propusă nu este subscrisă integral, capitalul va fi majorat în cuantumul subscrierilor primite doar dacă condiţiile de emisiune prevăd această posibilitate. De asemenea, în speță, reclamantului nu îi poate fi admis nici argumentul potrivit căruia suma nu era scadentă, deoarece nu fusese încă înregistrată hotărârea, căci art. 131 alin. (4) din Legea nr. 31/1990 prevede obligaţia depunerii şi înregistrării hotărârilor adunării generale în registrul comerţului, pentru opozabilitatea acestora faţă de terţi. În plus, hotărârea AGA în cauză a fost adoptată în prezenţa şi cu votul acţionarilor reprezentând 100% din capitalul social, aşadar şi de către reclamant, prin urmare acesta nu poate invoca inopozabilitatea hotărârii şi nici că, până la momentul publicării acestei hotărâri în M. Of., suma nu era scadentă.

Pentru a stabili acestea ICCj a avut în vedere următoarele fapte:

Majorarea capitalului social al SC B. SA a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Prahova nr. 31 din 21 aprilie 2011, suma de 7.785.660 lei fiind virată cu O.P. din 11 august 2011.

Ca urmare a faptului că nu a fost vărsat integral capitalul subscris, stabilit prin Hotărârea nr. 3 din 10 februarie 2011, Adunarea Generală a Acţionarilor SC B. SA a adoptat Hotărârea nr. 16 din 25 noiembrie 2011, prin care a stabilit că se majorează capitalul social al societăţii cu valoarea efectiv vărsată la acea dată, respectiv cu suma de 8.336.270 lei, sumă ce includea aportul vărsat de A.

Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor nr. 16 din 25 noiembrie 2011, a fost înregistrată în registrul comerţului, ca urmare a solicitării SC B. SA, ce a făcut obiectul cererii din 12 decembrie 2011, aceasta fiind soluţionată prin Rezoluţia Oficiul Registrului Comerțului din 13 decembrie 2011.

Potrivit ştirilor juridice nu poate fi reţinută afirmaţia recurentului cu privire la aplicarea greşită a dispoziţiilor art. 998 şi următoarele din V.C.C. de către instanţa de apel şi nici cu privire la faptul că aspectele legate de îndeplinirea condiţiilor privind atragerea răspunderii civile delictuale nu au fost analizate de către aceasta.

Potrivit legislaţiei, art. 219 din Legea nr. 31/1990, republicată şi modificată, prevede că hotărârea adunării generale privind majorarea capitalului social produce efecte numai în măsura în care este adusă la îndeplinire în termen de un an de la data adoptării, iar în cazul în care majorarea de capital propusă nu este subscrisă integral, capitalul va fi majorat în cuantumul subscrierilor primite doar dacă condiţiile de emisiune prevăd această posibilitate.

În concluzie, raportat la aspectele analizate mai sus, în mod legal, instanţa de apel a reţinut că nu sunt îndeplinite condiţiile angajării răspunderii civile delictuale, organele de conducere ale intimatei – pârâte SC B. SA acţionând cu respectarea prevederilor art. 210 şi următoarele din Legea nr. 31/1990 republicată şi modificată, aceasta efectuând şi modificările la oficiul registrului comerţului.