Legea pensiilor a fost din nou modificată! S-au adus clarificări fostelor grupe I si II de muncă.


download-2Legea nr. 172/2016 modifică pentru a treia oară în 2016 Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ a fost promulgat de preşedintele Iohannis şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit noutăţilor legislative vor fi introduse unele clarificări la posibilitatea de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare pe care o au persoanele care au lucrat, înainte de 1 aprilie 2001, în fostele grupe I și II de muncă. Mai întâi, legea prevede că dovada vechimii în cele două grupe se va face cu carnetul de muncă sau cu adeverințe.

Astfel actul normativ explică că dovada vechimii în muncă în grupa I și/sau a II-a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă. În situația în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I și/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverințe eliberate de către angajatori sau deținătorii legali de arhive.

În Legea pensiilor se face referire momentan numai la adeverințele emise pe baza documentelor verificabile întocmite înainte de 1 aprilie 2001, dar fără să existe detalii cu privire la cele din urmă. Astfel, ajungem și la a doua serie de lămuriri cuprinse în Legea nr. 172/2016. Concret, prin „documente verificabile” se va înțelege:

  • actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/activităților/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă;
  • contractul individual de muncă;
  • contractul colectiv de muncă;
  • decizii interne;
  • act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu;
  • extras din statele de plată din care să rezulte secția/atelierul/locul de muncă;
  • orice alte documente justificative.

În momentul de față, perioadele lucrate în cadrul fostei grupe II de muncă sunt luate în calcul ca stagiu de cotizare în condiții deosebite. Prin urmare, aceste perioade asigură, potrivit Legii pensiilor, o reducere a vârstelor standard de pensionare.

Conform ştirilor juridice, actul normativ prevede că perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

Mai mult acesta prevede că de reducerea vârstei la pensionare beneficiază toţi cei care au minim 2 ani în grupa I de muncă. Nivelul de minim 6 ani a fost transformaţi în minim 2 ani. Cu alte cuvinte, vor fi mai multe persoane care vor ieşi la pensie mai devreme decât spunea legea în trecut.

Reamintim că această lege nu a fost încă publică în Monitorul Oficial, ea fiind aplicabilă după trecerea a 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.