Se doreste modificarea organizării Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici


descarcare-82Misiunea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici constă în dezvoltarea unui corp al funcţionarilor publici profesionist, bine pregătit, neutru din punct de vedere politic şi capabil să asimileze şi să îşi însuşească standardele de performanţă de la nivelul Uniunii Europene, în scopul eficientizării administraţiei publice şi îmbunătăţirii raporturilor dintre administraţie şi principalii săi beneficiari, cetăţenii.

Activitatea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici vizează de asemenea autorităţile şi instituţiile administraţiei publice, funcţionarii publici, mass-media, organizaţiile sindicale, organizaţiile naţionale şi internaţionale, precum şi alte instituţii străine similare Agenţiei. În demersurile sale de a promova performanţa în administraţia publică, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici consideră drept resursă strategică factorul uman, având la bază orientarea spre schimbare şi dorinţa de perfecţionare continuă.

O noutate legislativă în domeniu o reprezintă faptul că luni, 3 octombrie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1000/2006 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Care este situaţia actuală?

Agenția Națională a Funcționarilor Publici își desfășoară activitatea în temeiul Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare și a Hotărârii Guvernului nr.1000/2006 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, având competențe și în domeniile de perfecţionare profesională a funcţionarilor publici și formare profesională în administraţia publică.

În data de 1 septembrie 2016 a intrat în vigoare Ordonanța Guvernului nr.23/2016 privind înființare Institutului Naţional de Administraţie care prevede în art. 19 că „În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va supune spre aprobare Guvernului proiectele de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.000/2006 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Care sunt schimbările preconizate?

Potrivit ştirilor juridice, proiectul are drept scop transpunerea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 23/2016 referitoare la reglementarea cadrului necesar realizării modificării atribuțiilor și structurii organizatorice la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, în contextul acestui act normativ de nivel superior.

Astfel, prin proiect urmează a fi abrogate din Hotărârea Guvernului nr. 1000/2006 atribuțiile exercitate în prezent de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici și care urmează a fi îndeplinite de către Institutul Național de Administrație.

De asemenea, corelativ are loc și o modificare a structurii organizatorice, prin desființarea Direcției Coordonare Centre Regionale și Perfecționare Profesională și a centrelor regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală. A fost totodată schimbată denumirea Direcției evidența, monitorizarea și controlul salarizării în Direcția gestionarea funcțiilor publice și salarizare.

Reorganizarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici se va realiza în condițiile legii, cu respectarea procedurilor și a termenelor prevăzute pentru reorganizare.

Individualizarea personalului şi a patrimoniului care urmează a fi predate Institutului Național de Administrație se va realiza prin protocolul de predare –preluare elaborat în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 23/2016 privind înființarea Institutului Național de Administrație.

Proiectul propune totodată clarificarea normelor referitoare la modalitatea de stabilire/delegare a atribuțiilor conducerii Agenției.

Reamintim că acesta este un proiect iar pana a intra in vigoare trebuie să parcurgă mai multe etape.