Cererea de ajutor public judiciar. Cale de atac


descarcare-58Persoanele care au dificultăţi financiare şi nu pot susţine financiar procedurile judiciare pot solicita ajutor public judiciar. Potrivit legislaţiei, ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistenţă acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil şi garantarea accesului egal la actul de justiţie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silită a hotărârilor judecătoreşti sau a altor titluri executorii.

Prin analiza dispoziţiilor legislative cu privire la cererea de ajutor public, potrivit art. 15 din O.U.G. nr. 51/2008, încheierea prin care se admite cererea de ajutor public judiciar nu poate fi atacată. Însă, conform art.17 din aceeaşi ordonanţă, orice persoană interesată va putea sesiza oricând instanţa care a încuviinţat ajutorul public judiciar, prezentând dovezi cu privire la situaţia reală a celui căruia i s-a încuviinţat cererea. Dacă instanţa constată că cererea de ajutor public judiciar a fost făcută cu rea-credinţă, prin ascunderea adevărului, va obliga, prin încheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar, la restituirea cu titlu de despăgubire a sumelor de care a fost scutit şi la o amendă. Împotriva încheierii prin care a fost soluţionată sesizarea se poate face numai cerere de reexaminare, care se soluţionează de un alt complet, prin hotărâre irevocabilă.
Aşadar, această ordonanţă de urgenţă nr. 51/2008 stabileşte un cadru şi o procedură specială de soluţionare, respectiv de contestare a ajutorului public judiciar, de orice parte interesată, nu numai de cel obligat la plată, cum greşit a susţinut recurentul.

Potrivit ştirilor juridice, orice persoană interesată va putea sesiza oricând instanţa care a încuviinţat ajutorul public judiciar, prezentând dovezi cu privire la situaţia reală a celui căruia i s-a încuviinţat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspendă în cursul noilor cercetări. Iar dacă instanţa constată că cererea de ajutor public judiciar a fost făcută cu rea-credinţă, prin ascunderea adevărului, va obliga, prin încheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despăgubire a sumelor de care a fost scutit, precum şi la o amendă în cuantum de până la 5 ori suma pentru care a obţinut nejustificat scutirea. Împotriva încheierii se poate face numai cerere de reexaminare, putându-se solicita motivat să se revină asupra despăgubirii sau a amenzii ori să se dispună reducerea acestora. Cererea se face în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii şi se soluţionează de un alt complet, prin încheiere irevocabilă.