Tinerii fermieri pot accesa fonduri europene. Care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgă?


imagestineriLegislaţia prevede că tinerii fermieri care doresc să acceseze fonduri europene sunt sprijiniţi în acest demers. Însă procedura este anevoiasă iar birocraţia îngreunează accesibilitatea fondurilor europene. Din acest motiv ne propunem să prezentăm documentele de care aveţi nevoie pentru accesarea fondurilor.

Una dintre cele mai accesate măsuri de finanţare cu fonduri europene, din cadrul PNDR, este fără îndoială submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, care beneficiază în acest an de o alocare financiară de 160 de milioane de euro. Agricultorii până în 40 de ani care îşi doresc să acceseze această măsura de investiţii trebuie să depună la AFIR un dosar care să cuprindă atât cererea de finanţare, precum şi o serie de documente.

Instalarea ca tânăr fermier este un proces care se derulează în etape. Acest proces trebuie să  fi început  și să fie încă în curs de desfășurare la data depunerii cererii de finanţare pentru accesarea sprijinului acordat prin intermediul acestei sub‐măsuri. Instalarea tânărului fermier se desfășoară astfel:

Etapa I cuprinde înregistrarea tânărului fermier la Oficiul National al Registrului Comertului ca micro‐întreprindere/întreprindere mică  cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare (între timp, fermierul pregătește planul de afaceri, organizează  activităţile administrative, achiziționează  bunuri pentru noua întreprindere, etc.). Această  etapă  trebuie să  fie încheiată  înaintea depunerii cererii de finanţare pentru această sub‐măsură.

Etapa II presupune depunererea şi înregistrarea Cererii de Finanţare însoţită de planul de afaceri şi documentele obligatorii (documentele justificative legate de baza materială  cu activele deținute la momentul depunerii cererii de finanţare), precum  și documentele anexă.

Trebuie să avem în vedere că implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului. Înaintea solicitării celei de‐a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată.

Etapa III constă în instalarea tânărului fermier este considerată  finalizată  la momentul implementării corecte a planului de afaceri (la acordarea celei de‐a doua tranșe de   plată).

Trebuie să avem în vedere că implementarea corectă  a planului de afaceri reprezintă respectarea obligatorie a următoarelor condiții: stabilirea reşedinţei beneficiarului într‐una dintre UAT‐urile în care exploataţia este localizată; stabilirea locului de muncă al beneficiarului în aceeaşi UAT sau zona limitrofă; îndeplinirea obiectivului de comercializare a producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată; în cazul în care exploatația agricolă  vizează  creșterea animalelor planul de afaceri va prevede în mod obligatoriu amenajări de gestionare a gunoiului de grajd conform normelor de mediu.

Potrivit ştirilor juridice sunt eligibili solicitanţii care au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de finanţare. Iar pentru a fi admise pentru verificarea eligibilităţii, cererile de finanţare trebuie să îndeplinească   punctajul  aferent pragului de calitate precizat în anunţul licitaţiei anuale de proiecte. Pragul de calitate va fi actualizat lunar. Cererile de finanţare care nu îndeplinesc această  condiţie vor rămâne cu statutul de amânate. Pentru această submăsură pragul minim este de 25 de puncte.