Modificarea prevederilor privind controlul financiar preventiv. Proiect de lege


descarcare-62Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern/ managerial şi controlul financiar preventiv a fost supus dezbaterii publice.

De ce este necesară modificarea prevederilor legislative de mai sus?

Se consideră că actul normativ în vigoare nu conţine prevederi referitoare la regimul incompatibilităților specifice și al conflictelor de interese aplicabile tuturor persoanelor desemnate să exercite controlul financiar preventiv propriu, indiferent de regimul juridic aplicabil acestora, precum şi cu privire la asigurarea independenţei decizionale a acestora în exercitarea controlului. Aspectele menționate corespund unor măsuri specifice prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 901/2015 privind aprobarea Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice, care trebuie reglementate în vederea consolidării controlului financiar preventiv propriu în procesul de verificare a proiectelor de operațiuni, în general, și a celor privind achizițiile publice, în special, ca parte a condiţionalităţii ex-ante privind achiziţiile publice.

Conform expunerii de motive în aplicarea principiului responsabilității manageriale și în acord cu prevederile Strategiei, este necesară responsabilizarea conducătorilor entităților publice cu privire la aprobarea normelor metodologice specifice privind organizarea şi exercitarea controlului financiar preventiv propriu, precum și cu privire la numirea persoanelor desemnate să exercite această formă de control, care nu sunt pe deplin reglementate în Ordonanța Guvernului nr. 119/1999.

Care sunt noutăţile legislative?

Pentru îndeplinirea unor măsuri prevăzute de condiţionalitatea ex-ante privind achiziţiile publice, Ministerul Finanțelor Publice este responsabil de modificarea şi completarea cadrului legal pentru consolidarea controlului financiar preventiv în vederea implementării unor măsuri specifice, care să contribuie, în mod semnificativ, la:

  • întărirea regulilor de integritate aplicabile persoanelor desemnate să exercite controlul financiar preventiv propriu, prin stabilirea unor incompatibilități specifice acestora. Soluția aleasă a fost extinderea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese prevăzute pentru funcționarii publici, astfel cum sunt prevăzute acestea în Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, asupra tuturor categoriilor de persoane desemnate să exercite controlul financiar preventiv propriu la entitățile publice;
  • responsabilizarea conducătorilor entităţilor publice cu privire la respectarea prevederilor legale privind numirea persoanelor desemnate să exercite activitatea de control financiar preventiv propriu, precum şi cu privire la elaborarea, avizarea şi aprobarea normelor metodologice specifice privind organizarea şi exercitarea controlului financiar preventiv propriu, în scopul eliminării neregulilor şi disfuncţionalităţilor în ceea ce priveşte angajarea cheltuielilor publice şi plata acestora;
  • reconfigurarea prevederilor legale cu privire la activitatea de inspecție economico – financiară și la cea de soluționare a plângerilor prealabile, în raport cu evoluția cadrului legal de reglementare în scopul exercitării în mod unitar a competenţelor de control stabilite în sarcina Ministerului Finanţelor Publice şi efectuării de inspecţii ori de câte ori există indicii ale unor abateri de la legalitate sau regularitate în efectuarea de operaţiuni, eliminând limitarea cazurilor de efectuare a inspecţiilor în legătură cu utilizarea fondurilor publice şi administrarea patrimoniului public.

Se doreşte definirea mult mai clară a  principiul separării atribuţiilor între persoanele care exercită controlul financiar preventiv propriu şi au fost eliminate din cuprinsul Ordonanţei Guvernului nr. 119/1999 prevederile cu privire la suspendare și destituire, pentru a se evita suprapunerile cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, cu modificările și completările ulterioare şi ale Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin urmare modificările prevăzute mai sus vor conduce la îmbunătăţirea controlului financiar preventiv al achiziţiilor publice, prin angajarea și cheltuirea banilor publici cu asigurarea legalității, regularității și economicității, contribuind astfel la realizarea condiţionalităţii ex-ante privind achiziţiile publice.