Paza bună trece primejdia rea! Sfaturi la efectuarea plăţii online.


descarcare-68Numerarul continuă să fie cea mai răspândită formă de plată în România, având în vedere că 80% dintre plăţile realizate de firmele mici şi mijlocii din ţară sunt realizate în cash Mai mult opţiunea preferatp de platp a utilizatorilor români de internet este de departe plata prin ramburs – 4 din 5 utilizatori o indica ca fiind varianta cea mai des folosită în detrimentul plăţii cu cardul, a transferului online din contul bancar sau a plăţii de pe mobil. În consecinţă, livrarea prin curier este cea mai des folosită metodă de livrare, însă utilizatorii români nu se feresc de metode speciale de livrare, specifice anumitor produse, cum ar fi transferul digital.

Poliţia Română s-a implicat în mai multe campanii de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor care se supun din cauza neglijenţei, nerespectării dispoziţiilor legislative  şi a invitat cetăţenii să aibă în vedere mai multe sfaturi.

Ce i-a îndrumat Poliţia pe cetăţeni?

Cetăţenii care efectuează plăţi online sunt sfătuiţi să aibă în vedere următoarele:

  • Introduceţi dumneavoastră adresa site-ului pe care intenţionaţi să efectuaţi plata şi nu daţi click pe link-uri primite pe mail. Ele vă pot direcţiona către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianţilor.
  • Înainte de a efectua tranzacţii online, verificaţi cât mai amănunţit produsul şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit. Atenţie la tranzacţiile în care sunt implicate persoane din alte ţări: politicile de returnare a bunului sau banilor şi de garanţie sunt mai complicate! Înainte de cumpărare, trebuie determinate taxele de transport.
  • Dacă este utilizat un serviciu de tip „escrow”, trebuie verificat dacă site-ul şi compania sunt legitime. Dacă vorbim de un site de licitaţii, este recomandat să se verifice istoricul vânzătorului şi feed-backul oferit acestuia de către alţi cumpărători.
  • Fiţi atenţi şi când se solicita efectuarea plăţii în străinătate, prin serviciile de transfer rapid de bani sau prin transfer bancar. Dacă se cere transferul către o persoană fizică şi nu de o firmă, este un alt semn de îndoială. Dacă preţul este prea mic, este prea frumos să fie adevărat!
  • Înainte de a introduce datele cardului bancar, asiguraţi-vă că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lăcăţel care vă indica faptul că site-ul este securizat, iar adresa lui va începe cu HTTPS.
  • Este important ca cei care efectuează plăţi online să deţină un sistem de operare şi un antivirus actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar, precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.
  • În situaţia în care primiţi mail-uri prin care vi se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare sau pentru diferite scopuri, nu daţi curs acestor invitaţii! Banca nu vă va solicita niciodată prin mail aceste date. Daca veţi da click pe linkul din mail, veţi fi, cel mai probabil, direcţionaţi către un site de tip phishing, care imita site-ul real al băncii unde vi se va cere să introduceţi datele cardului.
  • În cazul plăţilor online, vi se vor solicita, de către comercianţi, numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV şi data expirării. Dacă vi se cer şi alte informaţii, cum ar fi codul PIN, nu introduceţi acesta date şi părăsiţi site-ul!

Este adevărat că legislaţia ne protejează, iar la nivelul fiecărei structuri de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române funcționează structuri de combatere a criminalității informatice, care desfășoară permanent activități pentru identificarea și destructurarea rețelelor infracționale, specializate în infracțiuni informatice însă aşa cum se spune paza bună trece primejdia rea şi mai bine prevenim decât să combatem.