Proiect de lege inedit! Persoanele născute după 1 ianuarie 2017 să nu poată cumpăra tutun


images-43Un proiect de lege inedit a fost depus la Senat. Potrivit ştirilor juridice acesta propune ca persoanele născute după 1 ianuarie 2017 să nu poată cumpăra tutun niciodată, nici după ce vor împlini 18 ani.

În prezent, legislaţia interzice vânzarea produselor de tutun doar tinerilor sub 18 ani. Însă în expunerea de motive a proiectului se prevede că fumatul şi consumul de tutun sub orice formă reprezintă un risc clar şi indiscutabil asupra sănătăţii umane. Fumatul determină îmbolnăvire, suferinţă şi moarte şi având costuri care depăşesc orice profit generat de industria de tutun.

Se susţine că se doreşte o Românie care să fie eliberată de tutun şi aceasta nu se poate realiza prin interzicerea fumatului ci prin determinarea tinerilor să nu înceapă să fumeze. Interzicerea fumatului în spaţiile publice a fost un pas important în care a vizat protecţia nefumătorilor însă iniţiatorul proiectul susţine că interdicţiile nu pot fi duse mai departe iar fumatul în sine nu trebuie incriminat mai mult. Iar accentul politicilor trebuie să fie concentrat pe îngreunarea accesului la tutun şi mai ales a celor care se vor naşte începând cu anul 2017. Astfel, se creează premiza clară  a unei Românii în care generaţiile viitoare vor avea o viaţă şi o sănătate mai bună.

Se mai susţine că fumatul nu este un drept al omului recunoscut explicit de societatea umană modernă şi nu există niciun aspect al vieţii umane care să fie îmbunătăţit de sau prin consumul de tutun, cu excepţia companiilor producătoare de tutun.

Proiectul urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului, ca primă cameră sesizată şi aşteptăm cu interes să vedem dacă această lege va fi adoptată deşi este puţin probabil să se întâmple acest lucru.