Relaţia de concubinaj poate conduce la reţinerea unei infracţiuni privind violenţa în familie?


imagesviolentaO noutate legislativă în domeniu penal a constituit-o faptul că în cazul în care infracţiunea de omor, omor calificat, loviri sau alte violenţe, vătămarea corporală şi lovirile sau vătămările cauzatore de moarte sunt săvârşite asupra unui membru de familie întruneşte infracţiunea de violenţe în familie.

Ne întrebăm însă dacă şi relaţia de concubinaj poate conduce la reţinerea unei infracţiuni privind violenţa în familie? Vom analiza această întrebare prin analiza unui caz practic soluţionat de instanţă.

S-a stabilit că în  raport cu situaţia  de fapt relevată de probele administrate, prima instanţă a stabilit  că fapta inculpatului  T.G. întruneşte  elementele constitutive ale infracţiunii de omor prevăzută şi pedepsită  de art. 188 alin.1 Cod penal.
La data comiterii faptei, inculpatul T. G.  trăia în concubinaj  cu victima P. V. de aproximativ  4 ani, locuind împreună într-o cameră, ce aparţine inculpatului, dintr-un  cămin de nefamilişti. Dispoziţiile  art. 199 alin.1) Cod penal privind violenţa  în familie  au în vedere împrejurarea în care  fapta de omor  este săvârşită  asupra unui  membru de familie , caz în care  maximul special  al pedepsei prevăzute de  lege  se majorează cu o treime.
Potrivit art. 177 alin.1 lit. c) Cod penal  prin membru de familie  se înţeleg şi persoanele  care au stabilit  relaţii asemănătoare  acelora dintre soţi, în cazul în care  convieţuiesc.

Cum în speţă  din probele administrate  rezultă că  inculpatul şi victima se aflau într-o relaţie  de concubinaj, în care  cei doi locuiau şi  se gospodăreau în comun  de aproximativ  4 ani de zile, convieţuire în care  concubinii se comportau ca soţi, concubina inculpatului are calitate de  membru de  familie în sensul art. 177 alin. 1 lit. c) Cod penal, fiind astfel aplicabile  dispoziţiile art. 199 alin.1) Cod penal  invocate de parchet.
În consecinţă, s-a constatat  caracterul fondat al criticii formulate  de parchet, impunându-se schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute  în sarcina inculpatului  din infracţiunea  de  „omor” prevăzută de art. 188 alin.1) Cod penal, cu aplicarea  art. 396 alin. 10) Cod procedură penală, în infracţiunea de „omor săvârşită  asupra unui  membru de familie” prevăzută de  art. 188 alin.1)  Cod penal cu referire  la art. 199 alin. 1) Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10) Cod procedură penală.

În concluzie trebuie să analizăm această situaţie prin prisma legislaţiei care definineşte membrii de familie ca fiind persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc împreună sunt membrii de familie.