Programul Prima Casa ar putea fi suplimentat! Anunţ făcut de Ministerul Finanţelor


descarcare-59Un subiect de actualitate îl reprezintă Programul Prima Casă. După ce a suferit mai multe modificări, fiind blocat, plafonat, suplimentat, Ministerul Finanţelor propune suplimentarea plafonului de garanţii pentru Prima Casă pentru a doua oară în acest an, cu suma de 500 milioane lei.

Propunerea vine atât în sprijinul potenţialilor beneficiari ai Programului, cât şi a celor care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare prin „Prima Casa” şi care, în lipsa alocării resurselor necesare, sunt în pericol de a pierde avansurile plătite, fiind în imposibilitate să îşi mai finanţeze tranzacţiile prin Program.

Astfel, prin proiectul supus dezbaterii publice  a fost propusă suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanţii pentru Prima Casă, prin modificare şi completarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului “Prima casă” , publicată în Monitorul Oficial nr. 418/2009.

Se doreşte să se vină în ajutorul românilor care vor să cumpere o locuinţă şi se majorează pentru a doua oară anul acesta plafonul de garanţii alocat pentru Prima Casa. Suma suplimentară nu afectează ţinta de deficit bugetar. Aceasta a fost estimată în funcţie de volumul solicitărilor aflate în diverse stadii de aprobare şi de pre-aprobare, care exced disponibilul de plafon existent. Pe lângă această suplimentare se are în vedere şi elaborarea în premieră a unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelată cu Strategia locuirii elaborată de MDRAP şi aflată în consultare publică. Strategia este menită să asigure transparenţa şi predictibilitatea solicitată atât de beneficiarii programului, cât şi dezvoltatorii de locuinţe şi instituţiile de credit.

Pe lângă suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, prin noul proiect de act normativ, Ministerul Finantelor Publice propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de către românii stabiliţi în străinatate în plafonul general de garantare a creditelor în cadrul Programului Prima Casa. Astfel, accesul la garanţii va putea fi accesibil tuturor.

Totodată, proiectul propune asigurarea unor condiţii obiective de alocare a plafoanelor anuale între băncile comerciale aflate în Program şi armonizarea nivelului plafoanelor cu capacitatea reală a acestor finanţatori de acordare a creditelor.