Potrivit raportului Institutului Național de Statistică, în prezent, abandonul școlar este una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă învățământul din România.
“Una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă învățământul din țara noastră este abandonul școlar, fenomen care generează efecte negative la nivel de individ și asupra întregii societăți. Motivația abandonului școlar, potrivit cercetărilor statistice în domeniu, o reprezintă, cel mai frecvent, situația economică precară, mediul familial dezorganizat, exodul părinților în străinătate și lipsa locurilor de muncă atractive pentru tineri“, se arată în document.
Astfel, conform datelor, în anul 2013-2014, rata abandonului școlar în învățământul primar și gimnazial a fost de 1,5%, iar rata abandonului școlar în învățământul liceal și profesional, în anul școlar 2013-2014 a fost de 2,9%.
Printre cele mai afectate județe de scăderea populației preșcolare și școlare se numără Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Mehedinți, Olt și Vâlcea, iar județele mai puțin afectate sunt Bacău, Constanța, Neamț, Sibiu și Suceava.