Care sunt procedurile de control şi verificare în vederea certificării vinurilor varietale?


logoO noutate legislativă în domeniul vitivinicol o reprezintă, aşa cum bine ştim, faptul că denumirea vinului de masă a fost modificată.  Vinul destinat consumatorilor de larg consum își schimbă denumirea din vin de masă în vin varietal. Această reglementare prevede ca pe etichetă să figureze denumirea soiului de struguri din care a fost obținută licoarea zeilor. Vinul varietal trebuie să provină doar din struguri recoltați din plantații de viță de vie înscrise în Registrul Plantațiilor Viticole (RPV), cu denumirea soiului admis pentru a produce vin varietal. Mai mult, strugurii din care este obținut vinul mono­varietal trebuie să provină în proporție de cel puțin 85% exclusiv din unul din soiurile aprobate. Recent, prin Ordinul nr. 903/2016 publicat în Monitorul Oficial nr. 679/2016 au fost arobate procedurile de control şi verificare în vederea certificării vinurilor varietale.

Controlul, verificarea şi certificarea vinurilor varietale

Controlul vinului varietal în vederea certificării se efectuează în strictă conformitate cu procedura de control a Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole. Controalele efectuate se realizează periodic şi este efectuat de către comisiile de evaluare a vinurilor în vederea certificării pentru comercializare, conform procedurilor specifice elaborate, cu respectarea legislaţiei în vigoare sau sistematic, prin evidenţa declaraţiilor de stocuri, de recoltă şi de producţie, centralizarea mişcărilor de produse vitivinicole destinate producerii vinurilor varietale şi certificarea atestării dreptului de comercializare a vinurilor varietale.

În ce constă controlul vinurilor varietale?

Controlul vinurilor varietale constă în verificarea trasabilităţii vinurilor varietale şi verificarea parametrilor fizico – chimici şi organoleptici ai vinurilor varietale. Evaluarea vinurilor se face pe loturi, în faza anterioară îmbutelierii în vederea comercializării sau chiar şi după îmbuteliere, dar obligatoriu înainte de faza de etichetare. În cazul în care vinul varietal a suferit modificări calitative în sens negativ şi nu se încadrează în parametrii fizico – chimici şi caracteristicile organoleptice corespunzătoare sau a fost supus unor tratamente şi practici oenologice neautorizate, se poate dispune suspendarea sau anularea certificatului de atestare a dreptului de comercializare ca vin varietal şi sesizarea inspectorilor cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic vitivinicol pentru aplicarea prevederilor legale în vigoare.

În cazul în care vinul varietal evaluat de către comisii nu corespunde cerinţelor pentru a fi comercializat ca vin cu denumire de soi, acesta este scos din evidenţele Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole. privind vinurile varietale, iar producătorul este notificat de către acesta în maximum 5 zile.
Este interzisă în etichetarea vinurilor varietale orice trimitere la o parte sau un întreg din numele unei denumiri de origine controlată sau unei indicaţii geografice pentru a se evita inducerea în eroare a consumatorului.

Care sunt taxele de autorizare şi certificare a vinurilor varietale?

Taxele de autorizare şi certificare a vinurilor varietale sunt taxa de autorizare a plantaţiilor furnizoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri varietale este 20 lei/hectar/an şi taxa de certificare a vinurilor varietale este de 12 lei/hectolitru. Prima taxă se achită la e achită la data autorizării plantaţiilor furnizoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri varietale iar a doua se achită la data acordării certificatului de comercializare a vinurilor varietale.

Ca o concluzie, noutatea legislativă majoră pe care legea viei și a vinului a adus-o se referă la clasificarea vinurilor în: vinuri cu denumire de origine controlată (D.O.C), vinurile cu indicație geografică (I.G) și vinurile de masă cum erau denumite în vechia legea a viei și a vinului. Vinuri care s-au transformat în vinuri pe care poți să treci soiul din care a fost obținut vinul respectiv și poartă denumirea de vin varietal. Mai mult în cazul vinului varietal, acesta reprezintă un vin pe care poți să treci soiul de struguri din care este obținut fără să fi obligat să ții cont de rigorile pe care le prespune indicația geografică recunoscută sau denumirea de origine controlată.