ANAF își alege practicienii în insolvență! Cine se poate înscrie și în ce condiții?


insolventa
Sunt multe cazuri în care a fost deschisă procedura insolvenței pentru contribuabili care au datorii mari la stat. În cadrul acestor proceduri, în care organul fiscal are calitatea de creditor, s-a decis să se elaboreze o procedură pentru ca ANAF să poată selecta practicienii în insolvență care vor fi implicați în astfel de dosare.

Legiuitorul a elaborat Ordinul ANAF 2442/2016 privind procedurile de agreare şi selecţie a practicienilor în insolvenţă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală publicat în Monitorul Oficial 649 din 24 august 2016. Ordinul a intrat în vigoare la data publicării.

În ce constă procedura de agreare a  practicienilor în insolvență?

Procedura de verificare a practicienilor în insolvență începe prin publicarea de către ANAF a unui anunț pe pagina de internet a ANAF, anunț care va fi comunicat și către Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR). Termenul de depunere a ofertelor expiră la data menționată în anunțul publicat de ANAF. Acest termen nu poate fi mai mic de 15 zile de la publicarea și comunicarea anunțului.

Practicienii în insolvență interesați vor depune o scrisoare de intenție prin care își manifestă interesul să participe la selecție, un act justificativ eliberat de UNPIR din care să rezulte că forma de exercitare a profesiei de practician în insolvență este înscrisă în evidențele UNPIR și faptul că asociatul coordonator nu a fost supus unei sancțiuni disciplinare în ultimii 3 ani anteriori declanșării procedurii de selecție.

Știrile juridice prevăd că se va atașa și certificatul de atestare fiscală pentru ofertant din care să rezulte că nu are înregistrate obligații fiscale restante, o copie certificată de pe polița de asigurare de răspundere profesională (în vigoare la data depunerii ofertei) și o declarație pe propria răspundere privind dotarea practicianului (computer, abonament la Buletinul insolvenței, acces la internet, adresă de e-mail, imprimantă, telefon mobil și fix, fax).

Pe plicul sigilat se va trece mențiunea „a nu se deschide – pentru Comisia de selecție a practicienilor în insolvență – agreare.” Comisia va verifica dosarele depuse și rezultatele vor fi afișate pe site-ul ANAF. Ofertanții descalificați sau respinși pot contesta procesul-verbal în contencios administrativ.

Rețineți că de la data la care un practician este suspendat, acesta va fi considerat suspendat de drept din lista practicienilor în insolvență agreați de ANAF pe perioada aplicării sancțiunii. La data excluderii definitive din UNPIR, acesta va fi eliminat din lista de la ANAF. Anularea sancțiunii duce la restabilirea situației anterioare.

Știrile juridice stabilesc că practicienii în insolvență agreați de ANAF care, după data agreării, își schimbă denumirea și/sau forma de organizare vor fi considerați agreați până la următoarea procedură de agreare dacă aduc la cunoștința comisiei de agreare și selecție acest fapt în 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.

Vor fi eliminați din lista practicienilor agreați cei care nu mai îndeplinesc condițiile de la data agreării, sunt sancționați administrativ sau au o colaborare defectuoasă cu organele fiscale (practicianul a luat măsuri vădit nelegale, infirmate definitiv de instanța competentă și care au dus la prejudicierea organului fiscal în cadrul derulării unei proceduri de insolvență).

În ce constă procedura de selecție a  practicienilor în insolvență?

La solicitarea scrisă a organului fiscal care are calitatea de creditor fiscal, comisia de agreare și selecție va efectua selecția pentru desemnarea practicianului în insolvență. Pentru a participa la procedura de selecție, practicienii în insolvență agreati de ANAF au obligația de a depune o ofertă financiară care va conține onorariul lunar, în sumă fixă și onorariul de succes, sub formă procentuală exprimată prin raportare la sumele distribuite creditorilor.

Rezultatele selecțiilor vor fi comunicate practicienilor în insolvență  care au depus ofertele prin afișarea pe site. Dacă comisia competentă nu poate finaliza, din motive temeinice, selecția până la data adunării creditorilor care are pe ordinea de zi confirmarea practicianului în insolvență, organul fiscal îl poate susține pe cel desemnat de instanță (dacă este înscris pe lista practicienilor agreați) cu onorariul stabilit de judecătorul-sindic prin hotărârea de deschidere fără să depășească suma de 3.000 lei pentru întreaga procedură în cazul onorariului fix și 5% din sumele distribuite creditorilor în cazul celui de succes.

Dacă procedura de selecție este contestată în instanță, organele fiscale care au calitatea de creditori pot fi de acord cu propunerile de desemnare provizorie, până la soluționarea definitivă a acțiunii, a practicianului în insolvență propus de alți creditori/operatori economici cu capital majoritar de stat, cu condiția ca practicianul propus să fie agreat.

Rețineți că selecția practicienilor se va realiza atât pentru calitatea de administrator, cât și pentru cea de lichidator judiciar, fără să fie necesară câte o selecție pentru fiecare fază procedurală.

Ce oferte vor fi descalificate?

Știrile juridice arată că vor fi descalificate acele oferte în care ofertanții nu sunt înscriși în lista practicienilor în insolvență agreați de ANAF, ofertele nu sunt depuse în plic închis și sigilat, nu conțin o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că ofertantul nu se află în situație de incompatibilitate sau conflict de interese cu debitorul la care urmează să fie numit.

La fel, vor fi descalificate ofertele care nu conțin copie certificată de pe polița de asigurare de răspundere profesională a ofertantului, valabilă la data depunerii ofertei, cele care conțin acte nesemnate, certificatul de atestare fiscală are înscrise sume datorate bugetului de stat.