Programul european de încurajare a consumului de fructe în școli a văzut lumina zilei în România prin 2010. Scopul acestui program este acela de a-i obișnui pe copii să mănânce sănătos, mai ales că obezitatea infantilă este în creștere și devine un fenomen îngrijorător. România ocupă locul doi în Europa la obezitate infantilă.
Cifrele sunt alarmante: un copil din doi se confruntă cu probleme ale greutății corporale, iar obezitatea în rândul acestora este cauzată atât de alimentele nesănătoase care se găsesc din belșug în farfuriile copiilor, cât și din cauza sedentarismului. Promovarea la fiecare colț de stradă a alimentelor de tip fast-food, tentația ca din banii de buzunar copiii să își cumpere ciocolată și prăjituri, precum și dependența de tabletă sau calculator și lipsa mișcării în aer liber, îi aduce în pragul de a primi diagnosticul de obezitate infantilă.
Sedentarismul este generat de multe ori de dependența pe care copiii au dezvoltat-o pentru petrecerea timpului jucându-se pe calculator în detrimentul orelor de joacă în aer liber. Deși acest fenomen există în România de ani buni, autoritățile nu au părut deranjate de pericolul ce planează asupra sănătății copiilor. Abia în 2010 sub impulsul UE au decis să acorde gratuit mere elevilor. Nu cred că se va face primăvară cu o floare. Ar trebui investiți bani în programe care să îi învețe pe copii obiceiuri alimentare sănătoase și să le prezinte pericolele la care se expun dacă aleg să mănânce mâncare tip fast-food.
Legiuitorul a decis că acest program început în 2010 trebuie să continue și în anul școlar 2016-2017, sens în care a creat cadrul legislativ pentru dezvoltarea acestuia. Astfel, a fost elaborată Hotărârea nr. 558/2016 privind stabilirea fructelor proaspete distribuite, a perioadei şi frecvenţei distribuţiei, a limitei valorii zilnice/elev, a fondurilor necesare pentru distribuţia fructelor proaspete, a măsurilor adiacente distribuţiei de fructe proaspete, a bugetului aferent acestora, precum şi a modalităţii de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administraţiei publice, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli în anul şcolar 2016-2017 care a fost publicată în Monitorul Oficial 611 din 10 august 2016. Prevederile sale sunt în vigoare chiar de la data publicării.
În ce constă programul în anul școlar 2016- 2017?
Știrile juridice prevăd că se vor acorda gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0.37 lei/elev, pentru maximum 88 de zile de școlarizare. Fondurile alocate pentru implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli în anul școlar 2016-2017 sunt de 65 827 mii lei.
În plus, se vor organiza vizite la ferme pomicole sau legumicole, la stațiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziții, târguri sau alte evenimente similare. Pentru a-i atrage pe copii spre consumul de fructe și legume proaspete, legiuitorul a decis și organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și/sau legume, inclusiv degustare de fructe și/sau legume proaspete, cu acordarea de premii. S-a decis organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlii și de organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume sau de activități educative practice. Acestea reprezintă măsuri adiacente programului.
În cadrul oricărui eveniment dedicat promovării mâncării sănătoase se pot organiza sesiuni de degustare de fructe și/sau legume proaspete sau preparate ca salate, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, sare, oțet și ulei.
Cine suportă costurile acestui program?
Știrile juridice precizează că sumele necesare implementării măsurilor adiacente se suportă din bugetele județelor sau ale sectoarelor din municipiul București, din sume defalcate din TVA și nu vor putea depăși 15% din fondurile alocate județelor și municipiului București pentru acordarea gratuită a merelor. Regula este că sumele defalcate din TVA rămase neutilizate la sfârșitul exercițiului bugetar se regularizează cu bugetul din care au fost acordate.
În cazul în care sumele necesare implementării măsurilor adiacente au fost folosite, consiliile locale/județene vor cere sprijin financiar de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Vor depune o cerere de plată la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru a recupera sumele utilizate pentru implementarea măsurilor adiacente. Știrile juridice stabilesc că recuperarea sumelor plătite pentru implementarea măsurilor adiacente este condiționată de realizarea distribuției merelor.
Cum se acordă sprijinul financiar?
Sprijinul financiar pentru implementarea măsurilor adiacente se acordă în urma depunerii unei cereri de plată la sfârșitul fiecărui semestru al anului școlar până în ultima zi a celei de-a treia luni care urmează perioadei ce face obiectul cererii.
În cererea de plată se vor menționa măsurile adiacente implementate, unitățile de învățământ unde au fost realizate, numărul de elevi care au beneficiat de măsurile adiacente din fiecare unitate de învățământ unde au fost implementate și suma solicitată conform documentelor justificative.
Obezitatea infantilă, un fenomen în continuă creștere
În România 40% dintre copii sunt supraponderali, iar numărul lor a crescut cu 18 procente în ultimii 10 ani. În afara promovării unor reguli alimentare sănătoase care să elimine din meniul zilnic al copiilor mâncarea fast-food, ar trebui ca școlile să încurajeze mișcarea. Sigur că ar trebui să fie asigurate și condiții în fiecare școală pentru realizarea acestui lucru. Fiecare școală ar trebui să beneficieze de teren de sport și de o sală de sport.
Dacă copiii vor renunța la petrecerea timpului în fața televizorului sau a calculatorului, vor schimba alimentația cu una sănătoasă, poate că mai avem o șansă să avem copii sănătoși. Altfel, viitorul României arată sumbru!