Defrișările din ultimii 25 de ani au lăsat România fără aurul verde. Pădurile de odinioară sunt astăzi doar o amintire ce a mai rămas în imaginile imortalizate sau în memoria celor care au putut să se bucure de ele. Astăzi situația pădurilor de la noi se poate rezuma ca în epigrama lui Corneliu Păunescu: ”Zvon de bine iar purcede/De la domnii avizați:/Azi pădurea nu se vede/De copacii defrișați.”
În afara faptului că pădurile dispar ca prin farmec, nu există nici infrastructură modernă care să ușureze accesul în zonele silvice. Pentru a stimula dezvoltarea acestei infrastructuri silvice statul a conceput un program prin care se acordă sume de bani în acest scop.
Legiuitorul a precizat cine sunt beneficiarii acestor ajutoare și cum pot fi accesate aceste fonduri prin Ordinul MADR nr. 877/2016 privind aprobarea schemei de ajutor de stat “Sprijin acordat întreprinderilor pentru investiţii necesare dezvoltării, modernizării sau adaptării infrastructurii silvice” care a fost publicat în Monitorul Oficial 596 din 5 august 2016. Prevederile sale se aplică de la data publicării.
Cine vor putea accesa aceste fonduri?
Știrile juridice precizează că vor putea accesa fonduri pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii forestiere persoanele juridice de drept privat, alte forme de organizare de proprietari de pădure sau asociațiile acestora. Pot accesa ajutoare și unitățile administrativ-teritoriale și/sau asociațiile acestora și administratorul fondului forestier proprietate publică a statului, dar pentru investițiile ce vizează fondul forestier deținut în proprietate publică aceștia nu vor beneficia de ajutoare de stat.
Rețineți că prezentul ordin nu se aplică persoanelor juridice de drept privat care se află în dificultate financiară sau împotriva cărora a fost emisă o decizie de recuperare definitivă a unui ajutor de stat și decizia nu a fost deja executată.
Ce criterii de eligibilitate trebuie să întrunească beneficiarii?
Este obligatoriu ca investiția să se încadreze în cel puțin unul din tipurile de sprijin prevăzute prin submăsură, solicitantul trebuie să fie un beneficiar eligibil și investiția să fie precedată de o evaluare a impactului asupra mediului.
În plus, solicitantul se va angaja să asigure funcționarea la parametrii proiectați și întreținerea investiției pe o durată de minimum 5 ani de la ultima tranșă de plată, va face dovada proprietății asupra terenului/administrării terenului în cazul domeniului public al statului și să probeze că investiția se regăsește în amenajamentul silvic, iar în cazul modernizării drumului forestier, acesta să se regăsească în inventarul deținătorului. Solicitantul trebuie să facă dovada că prin investiția în drumuri forestiere acestea vor fi deschide publicului în mod gratuit.
Ce costuri sunt eligibile?
Beneficiarii vor primi sume de bani pentru a construi, extinde și/sau moderniza drumurile forestiere. Costurile eligibile pentru achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor și mărci, onorariile pentru arhitecți, ingineri și consultanți, onorariile pentru consiliere în domeniul durabilității mediului și al sustenabilității economice, inclusiv studiile de fezabilitate vor fi realizate în limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd construcții-montaj și în limita a 5% pentru proiectele care prevăd simple achiziții.
Noutățile legislative au stabilit că valoarea brută a ajutorului exprimată ca procent din costurile eligibile înainte de orice deducere de impozite și alte taxe se limitează la 100% din cheltuielile eligibile. Valoarea maximă a ajutorului acordat în cadrul acestei scheme este de 1.500.000 euro/proiect.
Beneficiarii pot primi, după ce semnează contractul, un avans în procent de până la 50% din ajutorul public aferent proiectului și plata acestuia se va face după prezentarea unei garanții eliberate de o instituție financiară bancară sau nebancară înscrisă în registrul special al BNR. Garanția va fi de 100% din suma avansului și poate fi prezentată de beneficiarii privați sub formă de poliță de asigurare eliberată de o societate de asigurări autorizată.
Ce acte trebuie să depună beneficiarii eligibili pentru a primi ajutoarele?
La cererea de finanțare se va atașa declarația pe propria răspundere că nu sunt în dificultate economică, că se respectă regula conform căreia ajutorul acordat se poate cumula cu orice ajutor de minimis în privința acelorași costuri eligibile dacă acest cumul ar depăși 1.500.000 euro/proiect. Beneficiarii vor atașa situațiile financiare din ultimul exercițiu financiar, extrasul de la ONRC și certificatul de atestare fiscală.
După primirea cererilor însoțite de acte are loc evaluarea, selectarea, contractarea, plata și monitorizarea implementării proiectelor. Beneficiarii acestor ajutoare au obligația de a transmite către Autoritatea de management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM PNDR) şi către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) raportări periodice și alte informații cu privire la ajutorul primit.
Care este durata schemei de ajutor și ce buget are?
Noutățile legislative precizează că prezenta schemă se aplică de la data primirii numărului de exceptare de la Comisia Europeană și publicarea acesteia în Monitorul Oficial până la 31 decembrie 2020 cu posibilitatea prelungirii. Bugetul maxim estimat este de 100.000.000 euro din care 85% este contribuția comunitară prin FEADR și 15% contribuția națională de la bugetul de stat.
O să avem drumuri forestiere, dar vom mai avea și păduri?
Ideea de a încuraja construirea de drumuri forestiere sau de modernizare a celor existente pentru ca apoi să fie deschise publicului în mod gratuit, este salutară. Cred că ar trebui să avem grijă ca până când se vor realiza aceste drumuri forestiere să nu dispară de tot pădurile, pentru că în ritmul alarmant în care au loc defrișările, sunt toate șansele să ne plimbăm pe drumuri forestiere, dar…sub cerul liber!