Infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. Elemente constitutive


images (99)Legislaţia, art. 367 C. penal, prevede că iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. În cazul în care infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Prin grup infracţional organizat, conform art. 367 alin.(6) din Codul penal, se intelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.

În ce constau acţiunile incriminate

Iniţierea unui grup infracţional organizat  se referă la efectuarea de acte menite să determine şi  să pregătească constituirea unui  asemenea grup. Un exemplu în acest sens îl poate reprezenta propunerea făcută către anumite persoane în scop de constituire a grupului infracţional organizat precum şi prezentarea mijloacelor de acţiune şi a scopului pentru care urmează să funcţioneze acel grup.

În literatura juridică s-a mai arătat ca prin iniţiere se inţelege activitatea de punere în aplicare a unui plan de organizare a unui grup infracţional materializată în planificarea acţiunii şi contactarea unor persoane în scopul de a le convinge să facă parte din acel grup care are drept scop săvârşirea de infracţiuni.

Constituirea unui grup infracţional organizat  presupune intrarea în acel grup, respectiv asocierea cu alţi membri ai grupului  cu intenţia de a fi membru al grupului şi a săvârşi infracţiuni.

Aderarea la grupul infracţional organizat presupune  intrarea în grupul constituit , ca membru  al acestuia.

Aderarea poate fi expresă sau tacită, în acest din urmă caz rezultând din activitatea desfăşurată ca membru de fapt al grupului infracţional organizat.  Va trebui să se probeze însă aderarea efectivă a persoanei respective la  asociere şi nu doar simpla intenţie de a adera.

Sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat  presupune  ajutorul dat grupului în perioada existenţei acestuia şi se poate materializa sub diferite forme cum ar fi contribuţia prin care să se înlesnească activitatea grupului, ajutorul material ori moral (furnizarea de informaţii, ajutor financiar).

În concluzie, conform ştirilor juridice arată că nu constituie grup infracţional organizat, grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului.