Ideea de a realiza economie de energie în rândul consumatorilor a apărut încă din 2014 când s-a propus ca legiuitorul să adopte în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020 măsuri în domeniul eficienței energetice. Aceste măsuri au ca obiectiv obținerea unor economii în fiecare an de 1,5% din volumul vânzărilor anuale de energie către consumatorii tuturor distribuitorilor sau tuturor furnizorilor de energie ca volum, calculate ca medie pe perioada de 3 ani anterioară lui 1 ianuarie 2014.
Astfel, legiuitorul a adoptat legea 160/2016 pentru modificarea și completarea legii 121/2014 privind eficiența energetică care a fost publicată în Monitorul Oficial 562 din 26 iulie 2016. Prevederile sale se aplică începând cu 29 iulie 2016.
Programe naționale de eficiență energetică
Măsurile adoptate se referă la realizarea de audituri energetice independente, formarea de auditori energetici, formarea și educarea consumatorilor prin programe de consiliere a acestora, sisteme de etichetare energetică, standarde și norme ce au ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a produselor și serviciilor, a clădirilor și vehiculelor.
Știrile juridice prevăd că măsurile de mai sus se implementează prin programe naționale de eficiență energetică. Astfel, perioade intermediare de evaluare vor fi 31 decembrie 2016 și 31 decembrie 2018 pentru a atinge obiectivul de obținere a unor economii în fiecare an de 1,5% din volumul vânzărilor anuale de energie către consumatorii tuturor distribuitorilor sau tuturor furnizorilor de energie ca volum.
Anumiți operatori economici trebuie să realizeze audit energetic
Noutățile legislative prevăd că operatorii economici care consumă anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol au obligația să efectueze o dată la 4 ani un audit energetic pe un contur de consum energetic stabilit de operatorul economic, care să reprezinte cel puțin 50% din consumul energetic total al operatorului economic. Regula este că acest audit va fi efectuat de o persoană fizică sau juridică autorizată.
La operatorii economici care au în structură subunități care consumă anual o cantitate de energie mai mare de 1.000 tone echivalent petrol și una sau mai multe subunități al căror consum anual de energie este mai mic de 1.000 tone echivalent petrol, auditul are loc în condiții specifice. Astfel subunitatea independentă va efectua auditul o dată la 4 ani și va întocmi programe de îmbunătățire a eficienței energetice cu măsuri pe termen scurt. Pentru subunitățile al căror consum anual individual de energie este sub 1.000 tone echivalent petrol și însumat consumul anual de energie al subunităților depășește 1.000 tone echivalent petrol se va face un audit energetic luând în considerare un contur de consum energetic înglobând cel puțin 50% din consumul anual de energie al acestor subunități.
La subunitățile al căror consum anual individual de energie este sub 1.000 tone echivalent petrol și însumat consumul anual de energie al subunităților nu depășește 1.000 tone echivalent petrol se va realiza un audit energetic pe un contur de consum energetic reprezentativ ales de către operatorul economic.
Știrile juridice prevăd că toți operatorii economici care folosesc o cantitate de energie mai mică de 1.000 tone echivalent petrol pe an au obligația de a completa și transmite către Departamentul pentru eficiență energetică până la 30 aprilie a fiecărui an o declarație de consum total anual de energie.
Rețineți că operatorii economici care au realizat audituri energetice după 1 ianuarie 2013 au obligația de a efectua următorul audit energetic în 4 ani de la data realizării acestor audituri.
Noi obligații pentru autoritățile administrației publice locale
În localitățile cu o populație mai mare de 5.000 locuitori, autoritățile au obligația de a întocmi programe de îmbunătățire a eficienței energetice cu măsuri pe termen scurt și pe termene de 3-6 ani. Aceeași obligație o au și autoritățile din localitățile cu o populație mai mare de 20.000 de locuitori. În plus, acestea mai au obligația de a numi un manager energetic atestat sau de a încheia un contract de management energetic cu o persoană fizică autorizată sau cu o persoană juridică prestatoare de servicii energetice. Aceste programe vor fi elaborate și transmise până la 30 septembrie a anului în care au fost elaborate.
Sisteme de contorizare inteligente
Se dorește implementarea de către operatorii de distribuție de sisteme de măsurare inteligente și montarea de contoare inteligente de gaze naturale și/sau energie electrică, dacă acest lucru se poate realiza din punct de vedere tehnic și are un preț rezonabil.
Spre deosebire de cele de acum, aceste sisteme de măsurare inteligentă furnizează consumatorului final date privind perioada de utilizare reală, asigură securitatea contoarelor inteligente și comunicarea datelor respectând prevederile privind protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Noutatea legislativă este că, la cererea consumatorului, sistemele de măsurare inteligentă pot măsura energia electrică exportată către rețea de la sediul consumatorului final.
Citirea contoarelor
S-a stabilit ca operatorii economici să asigure un interval de citire a contoarelor de cel mult 6 luni în vederea facturii pentru consumatorii finali. În plus, operatorii de distribuție/furnizorii convin prin contract un interval de emitere a facturilor de regulă lunar sau de cel mult 3 luni.
Dacă citirea contoarelor are loc la intervale mai mari decât intervalul de facturare, cantitatea de energie electrică facturată între citire se determină pe baza indexului transmis furnizorului de către clientul final prin autocitire, conform periodicității prevăzute în contract. Dacă clientul nu transmite indexul în termenul stabilit, furnizorul stabilește cantitatea de energie electrică facturată pe baza unui consum estimat de energie electrică, caz în care ar fi de preferat să îl stabilească de comun acord cu clientul final.
Ce ne așteaptă?
Contorizarea devine obligatorie, astfel încât la imobilele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament.
Și uite așa, economia de energie, cu cheltuială se ține pentru că toți românii care au scăpat necontorizați până acum, vor trebui să își deschidă portofelele și să monteze apometre și repartitoare până la sfârșitul acestui an!