Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe şi are ca obiective asigurarea stabilității, competitivității și bunei functionări a piețelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste piețe și în investițiile în instrumente financiare, precum și asigurarea protecției operatorilor și investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive și frauduloase, promovarea stabilității activității de asigurare și apărarea drepturilor asiguraților şi asigurarea unei funcționări eficiente a sistemului de pensii private și protejarea intereselor participanților și ale beneficiarilor.
Aceasta are atribuții de autorizare, reglementare, supraveghere și control asupra intermediarilor de operațiuni cu instrumente financiare, societăților de servicii de investiții financiare, organismelor de plasament colectiv, societăților de administrare a investițiilor, consultanților de investiții financiare, piețelor de instrumente financiare, societăților comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare și de reasigurare, a societatilor mutuale, denumite în continuare asigurători, respectiv reasigurători, precum și a intermediarilor în asigurări, supravegherea asigurătorilor și reasiguratorilor care își desfășoară activitatea în sau din România, supravegherea activității intermediarilor în asigurări și reasigurări.
Autoritatea de Supraveghere Financiară are venituri proprii, cadrul legal al acestora este Regulamentul nr. 16/2016 privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară. Recent acest regulament a fost modificat prin Regulamentul nr. 7/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 16/2014 privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară, publicată în Monitorul Oficial nr. 570/2016.
Care sunt noutăţile legislative?
- Se definesc organismele de plasamnet colectiv ca fiind entităţi organizate, cu sau fără personalitate juridică, denumite în continuare O.P.C., care atrag în mod public sau privat resurse financiare ale persoanelor fizice şi/sau juridice, în scopul investirii acestora, în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi şi reglementările A.S.F.
- Toţi participanţii sau, după caz, agenţii custode care decontează tranzacţii în afara sistemelor de tranzacţionare supravegheate de A.S.F. au obligaţia de a vira către A.S.F. sumele datorate conform notificării transmise de depozitarii centrali.
- Suma datorată A.S.F., în cazul fuziunii unor O.P.C.-uri în cursul a 30 de zile calendaristice, se calculează proporţional cu numărul de zile de activitate, începând cu ziua în care operaţiunea de absorbţie/contopire a fost finalizată, respectiv cu data fuziunii.
- Suma datorată A.S.F., în cazul lichidării unui O.P.C. în cursul a 30 de zile calendaristice, se calculează proporţional cu numărul de zile de activitate până la data la care a fost emisă decizia de retragere a autorizaţiei respectivului O.P.C.
- Asigurătorii/Reasigurătorii datorează cota pentru exercitarea activităţii de supraveghere şi control din momentul în care sunt autorizaţi să funcţioneze în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
- Taxă de funcţionare aplicabilă brokerilor de asigurare scade de la 0,3% la 0,2%.
Concluzii
Ştirile juridice arată că valorile pe care această instituţie îşi întemeiază activitatea şi care, în ansamblul lor, îi definesc identitatea şi îi asigură caracterul specific şi unicitatea sunt: independenţa, autonomia, performanţa, transparenţa, încrederea, stabilitatea, creativitatea şi responsabilitatea. Obiectivele acesteia presupune atât reformarea şi modernizarea sa permanentă din punct de vedere al organizării, funcţionării şi conducerii acesteia, cât şi evaluarea continuă a relaţiilor de muncă astfel încât acestea să fie fundamentate pe criterii de profesionalism, dialog, cooperare, respect reciproc, flexibilitate şi comportament competitiv loial.