Ştii care sunt formalităţile vamale care trebuiesc îndeplinite pentru serviciile de curierat rapid?


images125În cazul în care trebuie să primiţi sau să transmiteţi colete prin curierat rapid peste graniţă trebuie să ştiţi că de astăzi se aplică noile Norme tehnice privind procedura de întocmire a formalităţilor vamale pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid aprobate prin Ordinul nr. 2066/2016 publicat în Monitorul Oficial nr. 558/2016.

Prin servicii de curierat rapid se înţelege fie servicii poştale express, fie servicii livrare specială, aşa cum acestea sunt definite în anexa nr. 1 la Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei nr. 2858/2007 privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poştale, cu modificările şi completările ulterioare.

Care sunt noutăţile şi când se face declararea vamală?

Trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid, în afara unor categorii pe care le vom discuta mai târziu, se grupează la sosirea/expedierea în/din România în patru categorii, astfel:

  • trimiteri ce au fiecare valoarea mai mică sau egală cu 10 euro şi cărora li se aplică declararea verbală, fără alte formalităţi suplimentare, indiferent de persoanele cărora le sunt destinate;
  • trimiteri destinate persoanelor fizice şi care au fiecare valoarea mai mare de 10 euro, inclusiv pe lot şi pe declarant, pentru care se întocmeşte Declaraţia vamală – curierat rapid;
  • trimiteri destinate persoanelor, altele decât persoanele fizice, având fiecare valoarea cuprinsă între 10 euro şi 150 euro, inclusiv pe lot şi pe declarant, pentru care se întocmeşte Declaraţia vamală – curierat rapid;
  •  trimiteri destinate persoanelor, altele decât persoanele fizice, ce au fiecare valoarea mai mare de 150 euro, inclusiv pe lot şi pe declarant şi pentru care se depune declaraţia vamală în sistemul informatic de declarare a mărfurilor.

Declaraţia vamală – curierat rapid presupune ca operatori economici care desfăşoară servicii de curierat rapid să înscrie în Declaraţia vamală: numărul total al trimiterilor aferent fiecărui transport, expeditorul, destinatarul, felul bunurilor, numărul coletelor, valoarea, regimul vamal ce urmează a fi solicitat şi, după caz, calculul taxelor vamale, precum şi al altor taxe datorate aferent fiecărei trimiteri sau grupaj de trimiteri. Apoi urmează etapele tehnice impuse de autoritatea vamală (analiza de risc în funcţie de care se ia decizia de control al trimiterilor, verificarea corectitudini calculului taxelor vamale, precum şi al altor taxe datorate la importul bunurilor, încasarea taxelor vamale, precum şi a altor taxe datorate la importul bunurilor pentru ca, în final, să se obţină liberul de vamă.

Când nu se depune declaraţia vamală?

Trebuie să avem în vedere că pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid care necesită prezentarea unei autorizaţii speciale pentru vămuire în sensul art. 269 din Codul vamal, precum şi în cazul trimiterilor conţinând mărfuri pentru care se impun sau se solicită restituiri sau alte sume ori rambursarea taxelor vamale, precum şi a altor taxe nu se aplică declararea verbală, indiferent de valoarea acestor trimiteri şi de persoanele cărora le sunt destinate, fiind necesară Declaraţia vamală în sistemul informatic de declarare a mărfurilor.

Potrivit legislaţiei şi anume, Regulamentul delegat nr. 2446/2015 de completare a Regulamentului nr. 952/2013 al Parlamentului european şi al Consisliului în ceea ce priveşte normele detaliate ale anumitor dispoziţii ale Codului vamal al Uniunii în art. 136 se prevede că se pot depune şi declaraţiile vamale de admitere temporară pe cale verbală pentru următoarele mărfuri: paleţi, containere şi mijloace de transport, precum şi piese de schimb, accesorii şi echipamente destinate acelor paleţi, containere şi mijloace de transport; obiecte de uz personal şi mărfuri pentru scopuri sportive; bunuri de primă necesitate oferite gratuit de către stat pentru navigatori folosite pe un vas angajat în trafic maritim internaţional; echipamente medicale, chirurgicale şi de laborator; ajutoare umanitare în caz de calamitate utilizate în cadrul unor măsuri de contracarare a efectelor dezastrelor sau a unor situaţii similare care afectează teritoriul vamal al Uniunii; instrumente muzicale portabile importate cu titlu temporar de către călători pentru a fi utilizate ca echipament profesional; ambalaje care sunt importate pline şi sunt destinate reexportului goale sau pline, care prezintă marcajele permanente şi rezistente la ştergere pentru identificarea unei persoane stabilite în afara teritoriului vamal al Uniunii.

Concluzii

Astfel ştirile juridice arată că prin ordinul menţionat mai sus prevede cerinţele minime care trebuiesc îndeplinite pentru întocmirea formalităţilor vamale, cerinţe care trebuiesc îndeplinite pentru a putea transporta colete în afara graniţelor.