Anumite categorii de persoane se vor putea pensiona mai devreme!


download (29)

După o viaţă de muncă, ore suplimentare, împărţirea timpului între serviciu şi viaţa cotidiană şi de familie, mulţi dintre noi se gândesc, unii cu groază iar unii cu entuziasm, la vârsta pensionării.

Legea privind sistemul unitar de pensii publice a suferit numeroase modificări, iar recent, Legea nr. 155/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 545/2016, a adus unele modiificări.

Ce modificări au fost aduse?

Anumite categorii de persoane se vor putea pensiona mai devreme decât până acum. 

Ştirile juridice arată că minerii care îşi desfăşoară activitatea în subteran în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună, despre care se consideră că lucrează în condiţii speciale, se vor putea pensiona mai repede decât până acum. Concret, stagiul complet de cotizare pentru aceste persoane va fi de 20 de ani (nu de 30 de ani, ca acum), însă numai dacă au muncit cel puţin 20 de ani în condiţiile speciale amintite.

De asemenea se vor putea pensiona mai repede şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de minimum 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau un stagiu de minimum 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii în activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare (muncă în condiţii speciale). Astfel, stagiul complet de cotizare va fi de 15 ani, pentru cei care au lucrat în zona I de expunere la radiaţii (faţă de 22 de ani şi şase luni, cât este acum), şi de 17 ani, pentru cei care au lucrat în zona a II-a de expunere la radiaţii (faţă de 25 de ani şi şase luni, cât este acum).

În cazul activităţii artistice în locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, stagiul complet de cotizare va rămâne în continuare de 30 de ani. Această prevedere se aplică, mai exact, balerinilor, dansatorilor, acrobaţilor, jonglerilor, clovnilor, călăreţilor de circ, dresorilor de animale sălbatice, soliştilor vocali de operă şi de operetă, instrumentiştilor la instrumente de suflat şi cascadorilor cu cel puţin 20 de ani vechime în aceste profesii.

Dispoziţiile de mai sus se aplică şi unor situaţii din trecut

Conform legislaţiei, o lege se aplică pentru situaţiile viitoare ivite de la data intrării ei în vigoare. Însă sunt prevăzute şi excepţii, cum este şi legea de faţă care prevede faptul că noile prevederi se vor putea aplica, la cerere, şi persoanelor pensionate între 1 ianuarie 2011 şi data de intrare în vigoare a Legii nr. 155/2016. Iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă a solicitantului.

Concluzii

Este firesc ca persoanele care au lucrat în condiţii grele să aibă posibilitatea de a se pensiona mai devreme decât cei care au lucrat în condiţii normale. Are loc o recunoaştere a sacrificiului pe care l-au făcut cei care au lucrat în asemenea condiţii. Nu putem să nu comparăm cele două situaţii mai ales dacă avem în vedere efectele pe care le-a produs mediul de lucru asupra sănătăţii celor care s-au supus zilnic umidităţii, întunericului, aerului rarefiat cum sunt minerii.