Normele generale şi specifice privind activităţile în domeniul jocurilor de noroc au fost publicate în Monitorul Oficial


download56

Jocurile de noroc crează dependenţă pentru cei care le practică. Dependenţă care aduce fonduri bugetului statului prin impozitele pe care le încasează de la operatorii economici. Aceştia din urmă trebuie să respecte o serie de reguli prevăzute în legislaţia românescă, care poate fi consultată pe portalele juridice, pentru a obţine licenţa şi autorizaţia de funcţionare.

Prin Ordinul 135/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 479/28.06.2016 sau aprobat  Normelor generale de întocmire şi utilizare a registrelor şi formularelor obligatorii specifice în domeniul jocurilor de noroc, a Normelor specifice de completare şi utilizare a registrelor şi formularelor obligatorii specifice în domeniul jocurilor de noroc, precum şi a modelelor acestora, pe tipuri de jocuri de noroc.

Ce prevăd normele generale?

Organizatorii de jocuri de noroc au obligaţia de a consemna operaţiunile economico-financiare în documente justificative specifice jocurilor de noroc.

Documentele justificative trebuie să cuprindă mai multe elemente, printre care:

– denumirea documentului;

– denumirea, sediul persoanei juridice;

– numărul documentului şi data întocmirii acestuia;

– datele cantitative şi/sau valorice aferente operaţiunii economico – financiare efectuate;

– numele şi prenumele, precum şi semnăturile persoanelor care întocmesc şi/sau răspund de efectuarea operaţiunii economico – financiare.

Trebuie să avem în vedere faptul că documentele care stau la baza înregistrărilor contabile pot dobândi calitatea de documente justificative numai dacă acestea furnizează toate informaţiile prevăzute mai sus.

Documentele pot fi întocmite pe suport hârtie sau în format electronic, iar la solicitarea persoanelor cu atribuţii de control acestea vor fi prezentate la momentul controlului numai pe suport hârtie, semnate de către un reprezentant al operatorului economic.

Ce prevăd normele specifice?

În cazul jocurilor de noroc de tip pariuri evidenţa operaţiunilor desfăşurate se ţine la domiciuliul fiscal şi se se completează zilnic şi lunar, aferent fiecărei locaţii, centralizat la nivelul organizatorului pe registre şi formulare speciale.

Există trei registre speciale: situaţia veniturilor, situaţia veniturilor lunare şi situaţia veniturilor zilnice.

Registrul special, denumit “Situaţia veniturilor”, va cuprinde:

  1. a) taxa de participare colectată şi comisionul, după caz;
  2. b) bonusurile acordate conform legii în vigoare;
  3. c) premiile acordate;
  4. d) premiile speciale acordate;
  5. e) venitul organizatorului din activitatea de pariuri.

În cazul jocurilor de noroc caracteristice cazinourilor  evidenţa operaţiunilor desfăşurate de către operatorul economic se ţine zilnic şi lunar pentru fiecare masă de joc şi pentru fiecare locaţie a organizatorului, prin completarea formularelor denumite “Situaţia veniturilor zilnice” şi “Centralizatorul veniturilor lunare”.

Situaţia veniturilor zilnice” la mesele de joc reprezintă documentul justificativ în care se completează operaţiunile economico – financiare zilnice pentru fiecare masă de joc, la nivel de locaţie şi organizator.

Centralizatorul veniturilor lunare” la mesele de joc este documentul justificativ de verificare şi control al operaţiunilor economico – financiare lunare pentru fiecare categorie de jocuri la nivel de locaţie şi organizator şi se completează pe baza “Situaţiei veniturilor zilnice”.

În cazul jocurilor de noroc de tip cluburi şi turneele de poker/festival de poker evidenţa operaţiunilor desfăşurate de organizator se ţine zilnic şi lunar pentru fiecare masă de joc şi pentru fiecare locaţie a organizatorului prin completarea formularelor denumite “Situaţia veniturilor zilnice” şi “Centralizatorul veniturilor lunare”.

În cazul jocurile de noroc slot machine evidenţa operaţiunilor desfăşurate de organizator se ţine zilnic pentru fiecare mijloc de joc slot machine, prin completarea registrului special “Situaţia veniturilor zilnice”.

Pentru jocurile de noroc de tip bingo în sală şi joc de bingo televizat  evidenţa operaţiunilor desfăşurate de organizator se ţine zilnic şi lunar, la nivelul fiecărei săli de joc şi la nivel de organizator, prin completarea zilnică a documentului “Sinteza jocurilor zilnice” şi lunar prin completarea documentului “Situaţia încasărilor lunare”.

Iar pentru jocurile de noroc de tip tombolă evidenţa operaţiunilor economico – financiare desfăşurate de organizator se ţine zilnic şi lunar la domiciliul fiscal, centralizat la nivelul organizatorului.

De asemenea au fost aprobate mai multe modele de formulare şi registre obligatorii pe tipuri de jocuri de noroc menţionate mai sus.

Concluzii

Ordinul prezentat mai sus aduce lămuriri preţioase în ceea ce priveşte evidenţa contabilă care trebuie să fie ţinută pe tipurile de joc de noroc.

Ţinerea evidenţei prin formularele aprobate are un rol important în calcularea impozitului pe profit care se aplică asupra veniturilor realizate din exploatarea jocurilor de noroc calculate ca diferenţă dintre totalul rulajului încasărilor pentru fiecare tip de joc şi totalul premiilor acordate jucătorilor, în limitele prevăzute de lege.