Persoanele cu handicap sunt scutite de la plata energiei electrice pentru lift şi pe scara blocului?


download (42)

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele cu handicap beneficiază de anumite drepturi care sunt acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora.

Conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap în capitolul II sunt prevăzute drepturile de care se bucură acestea.

Ce facilităţi sunt acordate?

În funcţie de categoria de handicap pot fi acordate următoarele drepturi:

– gratuitate la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul;

– gratuitate la transportul interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii dus-întors pe an;

– persoanele cu afecţiuni renale, care necesită hemodializă în alte localităţi decât în cele de domiciliu, au gratuitate şi peste numărul de călătorii prevăzut, în funcţie de recomandarea centrului de dializă;

– scutire de la impozitul pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială;

– scutire de impozitul pe clădire şi pe teren;

– scutire de la taxa asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi motociclurilor adaptate handicapului;

– scutire de la taxa pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora;

– scutire de la taxa hotelieră;

– scutire de la taxa de utilizare a drumurilor naţionale, în cazul persoanelor cu handicap deţinătoare de autoturisme adaptate;

– asistenţă medicală gratuită, inclusiv medicamente gratuite, în limitele stabilite prin Contractul-cadru;

– dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, în limitele stabilite prin Contractul-cadru;

– un bilet gratuit de tratament balnear pe an, pe baza recomandării medicului de familie sau a medicului specialist;

– gratuitate la bilete (inclusiv pentru însoţitor) pentru intrarea la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive;

– subvenţionarea dobânzii pentru un credit în vederea achiziţionării unui autoturism şi pentru adaptarea locuinţei la nevoile individuale de acces (condiţiile fiind de a plăti ratele la scadenţă şi de a se încadra în maximum 10.000 de euro, respectiv maximum zece ani);

– protecţie juridică sub forma tutelei sau curatelei, în cazul persoanelor cu handicap care sunt în imposibilitatea de a-şi administra bunurile personale.

Caz practic

Persoanele cu handicap, nedeplasabile, pot fi scutite de la plata consumului de energie pentru lift, şi iluminat scara, în asociaţiile de propietari?

În ceea ce priveşte plata consumului de energie electrică pentru lift, în H.G nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în art. 35, se prevede faptul că: “Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare.“

Astfel dacă vă aflaţi în aceste cazuri puteţi sesiza preşedintele de asociaţie referitor la această cerere, astfel încât cu ocazia adunării generale care se convoacă cel puţin o dată pe an, cererea să poate fi introdusă pe ordinea de zi iar participanţii să dispună prin vot hotărârea aferentă. Această scutire se poate aplică tuturor persoanelor indiferent dacă sunt persoane cu handicap sau nu.

În cel de-al doilea caz, iluminatul scării de bloc, art. 32 alin. (3) din H.G. nr.1588/2007, prevede că  niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii. Astfel trebuie să avem în vedere faptul că, cheltuielile de întreţinere comune sunt suportate de către toţi proprietarii iar în acest tip de cheltuieli se regăsesc şi cele privind iluminatul pe scara blocului.

Concluzii

Considerăm că atâta timp cât nu există o lege specială, derogatorie de la dispoziţiile H.G. nr. 1588/2007 aceasta din urmă constituie dispoziţia de drept comun care are aplicabilitate generală.

În cazul plăţii consumului de energie electrică pentru lift există posibilitatea ca un proprietar să fie scutit însă cu acordul majorităţii proprietarilor. Iar în al doilea caz, iluminatul pe scara blocului, constituie cheltuieli comune şi trebuie suportate de către toţi proprietarii.