Vă reamintim! Nu trebuie să achitaţi taxele de reziliere


download (37)

Legea 161/2010 pentru modificarea art. 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului şi a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori este temeiul legal care prevede că taxele de reziliere stabilite de anumiţi furnizori sunt nelegale.

Legea 161/2010 este un act de reparaţiune morală pentru milioanele de români care au ajuns în ultimii ani de zile, victime ale sistemului abuziv şi incorect de pretindere a taxelor de reziliere a contractelor încheiate de consumatorii români în domeniul internet-telefonie fiind prevăzut faptul că:”Dreptul consumatorului la denunţarea contractului nu poate fi anulat sau condiţionat de nicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept. Drepturile părţilor referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunţării unilaterale”.

Dacă firma de telefonie mobilă / internet refuză să dea curs legii aveţi la dispoziţie două variante: puteţi face o plângere la Oficiul Protecţiei Consumatorului sau să acţionaţi în instanţă.

De asemenea se consideră clauze abuzive care restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa sau de a rezilia unilateral contractul, în cazurile în care: comerciantul a modificat unilateral clauzele prevăzute; comerciantul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale; comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale.