Consiliul Național al Elevilor, reprezentantul intereselor acestora


consiliul elevilor
În 2007 a luat ființă Consiliul Național al Elevilor care a funcționat după un regulament elaborat în 2010. Importanța este justificată de faptul că reprezintă interesele elevilor, fiind forul care asigură reprezentarea elevilor din învățământul preuniversitar, supraveghează respectarea drepturilor elevilor, asigură participarea activă a elevilor în procesul decizional privind problemele legate de aceștia, încurajează schimburile de experiență.

Ideea ca elevii să fie parte activă a deciziilor legate de aceștia și posibilitatea de a-și face auzite solicitările, îi va responsabiliza și le va asigura șansa de a se implica activ în problemele ce îi privesc. Legiuitorul a considerat că după 6 ani se impune stabilirea unor noi reguli de funcționare a forului elevilor.

Astfel, în Monitorul Oficial 429 din 8 iunie 2016 a fost publicat Ordinul MENCS 3838/2016 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național al Elevilor ale cărui prevederi au intrat în vigoare chiar de la data publicării.

Cum este organizat Consiliul Național al Elevilor?

 Acesta este partener al MENCS și are rol consultativ în procesul decizional și este format din comisiile județene ale elevilor și Consiliul Municipal al Elevilor București. În cadrul Consiliului Național al Elevilor funcționează Adunarea Generală, Biroul Executiv și Comisia Națională de Etică.

Mandatul membrilor în CNE, în cele județene și școlare este de 2 ani. După un an, persoana care ocupă funcție în aceste foruri își prezintă raportul de activitate, caz în care Adunarea generală îl poate respinge cu majoritate absolută (jumătate plus unu din voturile tuturor membrilor), situație în care persoana este demisă.

Adunarea Generală

Aceasta se întrunește în ședință ordinară de două ori pe an în cadrul Conferinței Consiliului Național al Elevilor. Adunarea are autoritate supremă asupra tuturor deciziilor din cadrul CNE care nu au fost reglementate prin lege sau alte acte normative.

Știrile juridice arată că Adunarea este formată din președinții consiliilor județene ale elevilor, președintele și cei 3 prim-vicepreședinți ai Consiliului Municipal al Elevilor București. Adunarea este întrunită regulamentar dacă în plen sunt prezenți jumătate plus unu dintre membrii ei. Vor participa la Adunare, fără drept de vot, membrii Comisiei Naționale de Etică și membrii Biroului executiv al CNE, dar vor avea drept de participare la dezbateri.

Rețineți că mai pot participa, fără drept de vot: echipa de organizare a Conferinței, alumni CNE, profesorii consilieri ai consiliilor județene ale elevilor, reprezentanții MENCS, parteneri ai CNE. Aceștia pot participa la dezbateri dacă au votul a 2/3 din membrii Adunării.

Adunarea poate decide cu majoritate calificată (votul a 2/3 din voturile tuturor membrilor) să permită și accesul altor persoane sau organizații la lucrările sale.

 Adunările generale extraordinare au loc atunci când este nevoie și pot fi convocate la inițiativa Biroului executiv al CNE, a 1/3 dintre consiliile județene ale elevilor sau a MENCS, după consultarea Biroului executiv, cu minimum 15 zile înainte.

Pentru alegerea în funcțiile de conducere ale CNE, se decide prin vot majoritar. Fiecare membru al Adunării are dreptul la un singur vot pentru fiecare subiect în parte, excepție face Consiliul Municipal al Elevilor București care deține 4 voturi.

Biroul executiv

Este organul executiv al CNE și este format din 11 persoane care sunt: președinte, 8 vicepreședinți, 2 secretari executivi. Acesta se va întruni în ședință de cel puțin 2 ori pe semestru sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea a cel puțin unei treimi din membrii Biroului executiv sau a președintelui.

Biroul executiv se convoacă cu cel puțin 7 zile înainte de întâlnire, dar se poate întâlni și în ședințe informale, online. Ședința acestuia este legal constituită prin prezența a jumătate plus unu din numărul membrilor.

Acesta asigură comunicarea între consiliile județene ale elevilor/Consiliul Municipal al Elevilor București și MENCS, propunând ministerului spre dezbatere și soluționare aspecte cu privire la problemele elevilor legate de viața școlară.

Actele acestuia se adoptă cu majoritatea simplă și intră în vigoare de la publicarea lor pe site-ul CNE sau pe platforme de comunicare internă. Adunarea generală poate anula sau/și schimba orice act emis de Biroul executiv prin votul a trei pătrimi din Adunarea generală a CNE.

Mandatul membrilor Biroului executiv este de 2 ani și încetează prin demisie (ce trebuie anunțată cu cel puțin 10 zile înainte), prin imposibilitatea exercitării mandatului și a atribuțiilor pentru mai mult de 3 luni, după încetarea calității de elev și conform deciziei CNE în baza activității desfășurate prin votul majorității calificate a Adunării generale în cazul președintelui.

Comisia Națională de Etică

 Este formată din 3 membri aleși anual de Adunarea CNE și niciunul dintre ei nu poate fi membru al Biroului executiv. Calitatea de membru încetează dacă acesta lezează imaginea CNE sau acțiunile sale încalcă regulamentul.

Știrile juridice prevăd că aceasta se întrunește în conferințe online cel puțin o dată pe lună sau de două ori. Întrunirile sunt prezidate prin rotație de fiecare membru în ordine alfabetică.

Este regulamentar întrunită dacă toți membrii sunt prezenți și dă avize consultative prin consens. Dacă după două tururi de vot nu ajung la un consens, decizia se poate adopta în al treilea tur de vot cu majoritate simplă (voturi de minimum ½ plus unu din voturile celor prezenți, excluzând abținerile) din voturile membrilor.

Cunoscând modul de funcționare și atribuțiile pe care le au, elevii vor putea acționa pentru a-și apăra interesele și pentru a-și spune opinia.