Umblă vorba că omul care are dragoste de carte va ajunge departe. E adevărat. Doar că, pentru unii, dragostea de învățătură vine la pachet cu… dorul de ducă.
Așa ajung ei să-și desăvârșească pregătirea școlară peste mări și țări. Nu-s puține cazurile în care școlarizarea efectuată „printre străini” furnizează „tineretului studios” beneficii superioare celor oferite de instituțiile de învățământ din patria mamă!
În „Monitorul Oficial” 437/2016 a fost publicat Ordinul 3775/2016 (al ministrului educației) pentru aprobarea Metodologiei de primire la studii și școlarizare a cetățenilor străini pe locuri fără plata taxelor de școlarizare, însă cu bursă, în instituțiile de învățământ superior de stat acreditate.
Care sunt categoriile de beneficiari?
Locurile de studii fără plata taxelor aferente școlarizării, dar prevăzute cu bursă, vor fi acordate pe bază de reciprocitate, cetățenilor străini ori ai unor state U.E. (sau ai Spațiului Economic European), potrivit celor prevăzute în înțelegerile de cooperare bilaterală în materie de educație. Ele pot fi acordate și în temeiul unor oferte unilaterale formulate de către statul român sau în temeiul ofertei statului român, la propunerea MAE, în acord cu interesele externe ale țării noastre.
Locurile de studii fără plata taxelor aferente școlarizării (dar cu bursă) pot fi acordate, în baza ofertei statului român, atât unor cetățeni străini cu rezultate remarcabile la învățătură – în urma propunerii efectuate de către Ministerul Educației, cât și la propunerea Ministerului Economiei – în sensul promovării unor acțiuni de colaborare economică sau în materie de comerț.
Cetățenii străini beneficiari trebuie să nu nesocotească Constituția, legile românești, regulamentul intern al instituțiilor de învățământ pe care le frecventează, nici noua Metodologie. Beneficiarul va încălca legislația sau normele de conduită universitară? Poate pierde bursa și finanțarea cheltuielilor de școlarizare!
E necesară cunoașterea limbii române?
Conform noilor știri juridice, aceste locuri de studii vor fi alocate doar pentru programele de studii care au fost acreditate și se vor desfășura în limba română. Locurile de studii ce au fost acordate pe bază de reciprocitate, cetățenilor străini ori cetățenilor unor state UE (sau ai S.E.E.), potrivit celor prevăzute în înțelegerile de cooperare bilaterală în materie de educație pot fi alocate și sub forma lunilor-bursă. Lunile bursă se pot acorda și pentru programe de studii cu predare într-o limbă de circulație internațională.
Înscrierea cetățenilor străini pe locuri se face după ce aceștia au absolvit anul pregătitor, pentru dobândirea cunoștințelor esențiale de limba română. S-a considerat că durata anului pregătitor trebuie să echivaleze cu durata unui an academic, în ceea ce privește studiile universitare de licență. În cazul studiilor universitare de doctorat, masterat sau pentru învățământul postuniversitar s-a apreciat că este nevoie de minimum șase luni (calendaristice).
Obligația prezentării atestatului de absolvire a anului pregătitor nu va reveni persoanelor care dețin și prezintă acte de studii românești – cum ar fi diplomele, ori acte de studii ce dovedesc că au fost urmați minimum patru ani de studii în limba română, unul după altul, într-o școală autohtonă.
Sunt exceptați de la această îndatorire și acei candidați care, în scopul înscrierii în învățământul universitar, au promovat testul de limba română, ca urmare a unei examinări efectuate de către o comisie de specialitate, alcătuită din cadre didactice care dețin cel puțin calitatea de lector universitar, dar și solicitanții care prezintă certificate ori atestate de competență lingvistică la nivelul B2 (cel puțin), emise de către Institutul Limbii Române.
Burse și alte facilități
Cei care vor beneficia de locurile de studii vor avea asigurată finanțarea cheltuielilor de școlarizare, atât pentru studiile alese (însă nu mai mult decât durata unui ciclu școlar sau academic), cât și finanțarea cheltuielilor de școlarizare pentru anul pregătitor de limba română.
Beneficiarii actului normativ care au calitatea de studenți înmatriculați la studiile de licență, masterat, doctorat, precum și-n învățământul postuniversitar din domeniul sănătății, au dreptul la o bursă lunară, însă nu mai mult decât durata unui ciclu academic sau școlar.
Ei vor beneficia și de tarif redus pentru transportul local în comun, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, de finanțarea cheltuielilor determinate de cazarea în căminele studențești (în limita subvențiilor). La nevoie, în caz de urgențe medico-chirurgicale și afecțiuni cu potențial epidemic, vor primi asistență medicală gratuită.
Pentru elevi și studenți, bursa va reprezenta suma de 65 de euro, lunar. Pentru masteranzi, pentru medicii înscriși în învățământul postuniversitar din domeniul sănătății sau cursanții ce parcurg stagii de specializare ori perfecționare postuniversitară, bursa va fi de 75 de euro lunar iar pentru doctoranzi (forma „cu frecvență”) bursa va însuma 85 de euro. Beneficiarii vor primi echivalentul în moneda națională al sumelor prevăzute în euro.
E știut că banii nu aduc, obligatoriu, și știința de carte. Însă cunoașterea devine, adeseori, un puternic magnet pentru bani. Unde-o școală se clădește, pământul se-mbogățește… Valabil și pentru universități!