Vrem o țară ca afară, dar nu prea facem nimic pentru asta. Admirăm curățenia, ordinea și modul în care în alte țări oamenii înțeleg să își creeze un mediu curat pentru a putea trăi în condiții civilizate. Noi rămânem doar cu admirația că la ei se poate și la noi nu, ne plângem că este murdar, că lumea aruncă gunoiul care pe unde apucă amestecând plasticul cu hârtia și gunoiul menajer cu sticlele, dar nu facem nimic concret ca să împrumutăm ceva din obiceiurile de colectare selectivă a deșeurilor.
Una dintre cauze poate fi ignoranța unora coroborată cu principiul „las’ că merge și așa, că oricum nu am ce să pățesc”. Ce nu știi nu te omoară, dar nici bine nu-ți face! Dacă românii ar ști ce amenzi usturătoare ar putea primi pentru neglijența cu care tratează domeniul colectării selective a deșeurilor, ar acorda o atenție sporită acestui aspect.
Știți că cei care nu reciclează selectiv deșeurile, riscă amenzi de la 400 la 800 de lei dacă sunt persoane fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei dacă sunt operatori economici? Legea prevede că operatorii economici care nu marchează corespunzător ambalajele în vederea îmbunătățirii reciclării, cei care refuză să folosească sistemul depozit, riscă amenzi de la 4.000 la 8.000 de lei. În plus, operatorii economici care refuză să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze valoarea depozitului, vor fi amendați cu sume de la 8.000 la 15.000 lei.
În scopul îmbunătățirii cadrului legislativ, legiuitorul a adoptat Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri nr. 932/481/2016 privind aprobarea procedurii de autorizare pentru preluarea responsabilității gestionării deșeurilor de ambalaje care a fost publicat în Monitorul Oficial 409 din 31 mai 2016.
Cui i se aplică procedura?
Știrile juridice prevăd faptul că operatorii economici care introduc pe piață produse ambalate sunt responsabili pentru deșeurile generate de ambalajele primare, secundare și terțiare folosite pentru ambalarea produselor, cu excepția ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor pe care aceștia le introduc pe piața națională.
La fel, operatorii economici care supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii sunt responsabili pentru deșeurile generate de ambalajele secundare și terțiare pe care le introduc pe piață, iar cei care introduc pe piață ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru deșeurile generate de acestea. Legea prevede că operatorii economici care dau spre închiriere, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, sunt responsabili pentru acele ambalaje.
Prezenta procedură stabilește autorizarea operatorilor economici care își realizează obligațiile de mai sus prin transferarea responsabilităților, pe bază de contract, către un operator economic autorizat de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului.
Ce acte se depun în vederea obținerii licenței de operare?
Pentru a obține licența de operare, operatorul economic depune un dosar care va cuprinde o cerere de acordare a licenței de operare, actul constitutiv, certificatul de înregistrare la ONRC în copii certificate, certificatul constatator eliberat de ONRC cu cel mult 30 de zile anterioare depunerii, în original, din care să rezulte acționariatul societății, faptul că obiectul principal de activitate este acela de desfășurare a activităților necesare pentru îndeplinirea responsabilităților care le revin operatorilor care introduc pe piață ambalaje și capitalul subscris și vărsat este de 400.000 lei.
În acest dosar va trebui adăugat cazierul fiscal valabil la data depunerii din care să rezulte că nu au fost săvârșite fapte sancționate de legile fiscale, financiare, vamale și nici fapte care privesc disciplina financiară și certificatul de atestare fiscală valabil la data depunerii din care rezultă că nu au datorii la bugetul de stat.
Acest dosar se depune la sediul autorității publice centrale pentru protecția mediului, în atenția direcției generale de specialitate cu atribuții în domeniul gestionării deșeurilor. Dacă acest dosar este complet, atunci în 30 de zile de la data depunerii, solicitantul va fi informat dacă i se va emite sau nu licența de operare.
Dacă dosarul de autorizare nu cuprinde toate actele prevăzute de lege, solicitantul va fi anunțat ca să remedieze deficiențele în 30 de zile de la data la care este informat. Dacă nu se conformează, atunci solicitarea de autorizare va fi respinsă. În acest caz, solicitantul poate ataca decizia de respingere a dosarului potrivit legii contenciosului administrativ.
Știrile juridice prevăd că solicitantul poate depune un nou dosar de autorizare după cel puțin 15 zile lucrătoare de la respingere, termen în care se obligă să remedieze deficiențele constatate la depunerea anterioară.
Când se anulează licența de operare?
Licența de operare se va anula dacă în 2 ani consecutivi de la momentul constatării, aceștia nu îndeplinesc obiectivele sau obligațiile prevăzute de lege. Licența de operare se anulează de către conducătorul autorității publice centrale pentru protecția mediului cu avizul secretariatului de stat cu atribuții în domeniu începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.
Operatorul economic căruia i s-a anulat licența de operare este obligat ca în decurs de maximum 30 de zile să comunice în scris acest lucru tuturor operatorilor economici pentru care au preluat responsabilitatea gestionării deșeurilor de ambalaje și să le transmită situația îndeplinirii obiectivelor până la acea dată.
Colectarea selectivă, un vis îndepărtat
Rămân la ideea că va mai curge ceva apă pe Dunăre până când se va implementa în mod eficient procedura de colectare a deșeurilor, astfel încât să putem spune că avea o țară ca afară. Probabil că principala problemă a noastră nu este logistica, ci mentalitatea noastră care este destul de greu de schimbat.
Începutul colectării selective a deșeurilor nu a părut să îi anime pe români să facă acest lucru, pentru că autoritățile nu au trecut la fapte și nu au dat amenzi usturătoare celor certați cu legea.
La noi încă legea care guvernează domeniul colectării selective este că „hoțul neprins este negustor cinstit”. Dar, să nu uităm că „urciorul nu merge de multe ori la apă”!