Dezbateri privind proiectul de modificare a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat


avocat
Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România, întrunită în ședință la 20 mai 2016, a analizat situația creată ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Comisia Permanentă a constatat că s-a produs o dezinformare cu privire la obiectivele și finalitatea acestui demers legislativ, cu consecințe grave asupra garantării dreptului la apărare și a dreptului la un proces echitabil al cetățenilor care apelează la avocat.

S-a folosit incorect sintagma “super-imunitatea avocatului”, într-un context care produce confuzie și instigă opinia publică împotriva profesiei de avocat.

În realitate, proiectul de lege nu conține o dispoziție nouă cu privire la interdicția perchezițiilor și a interceptărilor privitoare la avocat. Aceste dispoziții sunt în vigoare încă din 1995 și nu au fost contestate până în prezent.

De asemenea, s-a indus în mod eronat ideea că avocații ar fi aceia care s-ar sustrage principiului egalității în fața legii, deși avocații pot fi trași la răspundere la fel ca orice alt cetățean.

, ,