Laptele e un aliment frecvent falsificat. Așa că autoritățile au luat măsuri… privind etichetarea!


milkProcurarea unui litru de lapte pare să fie treaba cea mai ușor de îndeplinit. Te deplasezi la cel mai apropiat magazin alimentar și ai de ales dintre patru sortimente și cinci mărci, pe puțin. Chiar dacă varietățile pe care le ai la dispoziție sunt mai numeroase, nu-ți va fi greu să alegi, în funcție de etichetă, de cost. Tu știi un lucru: că vrei lapte. Și nu altceva!

Ei bine, aici e baiul! Nu-i chiar așa de simplu să pleci acasă cu laptele dorit (chiar dacă prețul său este un fleac pentru tine, deși altor conationali le pare cam piperat, deoarece accesul la legendarele izvoare de lapte și miere le-a fost restricționat). Cum așa? Pe piață există mari cantități de lapte care… nu-i lapte. Ci un aliment falsificat!

Cum a ajuns românul să consume un aliment măsluit, în loc de laptele proaspăt pe care-l consuma în copilărie, la țară? Simplu: a fost suficient ca un expert în chimie alimentară lipsit de scrupule să intre-n cârdășie cu un procesator certat cu legea.

„Rețetele” funcționează. Pentru a „înmulți” o oarecare cantitate de lapte sunt folosite, alături de cantitățile generoase de apă, tot soiul de ingrediente. Unele chiar dubioase! Gustul și aspectul laptelui modificat pot fi înșelător de asemănătoare cu ale laptelui natural.

Dar la analize se poate descoperi ușor că produsul e un amestec din care nu lipsesc grăsimile animale (untură, seu) ori vegetale, făina, plus chimicalele cu nume greu de pronunțat. În cazuri ceva mai fericite, „laptele proaspăt” a fost preparat din lapte praf. În altele, laptele a fost „îmbogățit” ingenios… cu ulei de parafină.

La fel se poate întâmpla și cu multe dintre lactate. De altfel, multă lume afirmă că smântâna, cașcavalul sau untul nu mai sunt „ce erau odată”, ca gust și consistență. Uneori, nici măcar ca aspect. Păi, cum să mai fie dacă, din zece produse, două sau trei conțin ingrediente ce n-au nimic de-a face cu laptele?!

 

Noutăți legislative pentru procesatori și distribuitori

În „Monitorul Oficial” 342/2016 a fost publicată Legea 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate. Măsurile prevăzute în noul act normativ vor fi notificate Comisiei Europene și statelor comunitare. Intrarea sa în vigoare va avea loc în 90 de zile de la momentul comunicării deciziei Comisiei!

Parcurgând ultimele noutăți legislative, putem afla că printre informațiile care trebuie să se regăsească negreșit pe ambalaj, în câmpul vizual al consumatorului, se numără denumirea produsului, lista de ingrediente, cantitatea netă, data durabilității minimale ori data limită de consum.

Nu trebuie să lipsească nici condițiile speciale de păstrare sau de utilizare a produsului, țara de origine, locul provenienței (pentru laptele crud materie primă pentru consum), denumirea ambalatorului, marca de identificare, denumirea comercială și adresa procesatorului din sectorul laptelui de consum, conținutul de grăsime, procesul de tratament termic întrebuințat (pasteurizare, sterilizare) și declarația nutrițională.

În cazul laptelui și a produselor derivate ce provin de la alte specii de animale, diferite de vaci, va trebui să fie precizată specia de proveniență (oaie, capră, bivoliță). Pe etichetă vor trebui să figureze și modificările operate asupra compoziției, cum ar fi diminuarea conținutului de lactoză prin transformarea în galactoză ori eventualele adaosuri de minerale, vitamine sau protide (lactice).

Cisternele sau containerele care conțin lapte crud – materie primă provenită din schimburi intracomunitare, vor fi desigilate de către reprezentanții unităților procesatoare potrivit procedurilor pe care aceștia le-au elaborat.

 

 

Vânzarea de „lapte fals” – drastic sancționabilă!

Supravegherea și controlul oficial al modului în care a fost efectuată verificarea laptelui crud (ca materie primă recepționată) vor fi efectuate de către medicii veterinari ce activează la nivelul direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, existente în județele țării.

Tot aceștia se vor ocupa și de prelevarea mostrelor, în scopul realizării analizelor de laborator, în momentul în care se vor ivi bănuieli întemeiate sau vor fi primite reclamații legate de neîncadrarea în parametrii de siguranță și de calitate a laptelui crud recepționat.

Atenție! Dreptul de-a înscrie mențiunea „produs natural” pe eticheta produsului finit va reveni, obligatoriu, doar acelor operatori economici care utilizează în procent de 100% laptele crud provenit de la vaci, oi, capre și bivolițe ca materie primă, fără existența, în compoziție, a unor înlocuitori de lapte ori a laptelui praf.

Dreptul înscrierii pe eticheta produsului finit a mențiunii „produs românesc” revine, obligatoriu, numai operatorilor economici care utilizează, ca materie primă, în procent de 100%, laptele crud furnizat de către fermele localizate pe teritoriul național. Nesocotirea acestor prevederi constituie o contravenție al cărei autor va trebui să scoată din buzunar, pentru achitarea amenzii, o sumă cuprinsă între 15000 și 20000 de lei!

Atunci când e cazul, pe etichetele produselor lactate va trebui să figureze, în mod obligatoriu, avertizarea ce cuprinde formularea „conține lapte praf în proporție de x %”. Pentru a fi facilitată informarea consumatorului cu privire la originile produselor, etichetele pentru laptele proaspăt hărăzit consumului și pentru produsele lactate vor fi inscripționate cu claritate și într-un limbaj ușor de priceput.

Operațiunile de producere a laptelui proaspăt destinat consumului prin utilizarea înlocuitorilor de lapte, dar și expunerea comercială sau vânzarea unui astfel de produs vor fi pedepsite sever. Autorul faptei (producător sau comerciant) riscă retragerea autorizației de funcționare, plus o amendă de 20000-25000 de lei.

Din noile știri juridice reiese că angajații anume împuterniciti ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și cei ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vor fi cei ce vor constata contravențiile și vor aplica sancțiunile.

Prin falsificarea alimentelor are de suferit nu doar consumatorul, ci și producătorul de bună credință, care va face față cu greu concurenței cu rivalii ce invadează piața cu alimente măsluite, vândute la prețuri… fără concurență.

Producătorii care obișnuiesc să pună pe piață lapte „dublat” cu apă și „îmbogățit” cu ingrediente mai mult sau mai puțin nesănătoase ar trebui să revină cât mai curând pe căile onoarei și-ale respectului față de lege. La fel și toți ceilalți măsluitori de alimente. Altfel, va ploua torențial… cu amenzi!