Începând cu 1 ianuarie 2016 organul fiscal poate efectua o verificare a situației fiscale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit. Verificarea fiscală prealabilă documentară înseamnă compararea între veniturile declarate de persoana fizică și veniturile estimate determinate în baza situației fiscale personale a acesteia. Dacă în urma acestei cercetări prealabile se va constata o diferență semnificativă între aceste venituri (dacă între veniturile estimate calculate în baza situației fiscale personale și cele declarate este o diferență mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 lei), va dispune verificarea.
Având în vedere aceste prevederi legale, se impunea ca legiuitorul să stabilească printr-un act normativ ce au de făcut persoanele fizice care sunt supuse verificării fiscale. Așa a luat naștere Ordinul ANAF 1162/2016 privind aprobarea Cartei drepturilor și obligațiilor persoanei fizice supuse verificării situației fiscale personale care a fost publicat în Monitorul Oficial 292 din 18 aprilie 2016. Prevederile sale se aplică de la publicare.
Care sunt drepturile de care beneficiază persoana fizică supusă inspecției fiscale?
Regula este că inspecția fiscală nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv de 12 luni dacă sunt necesare informații din străinătate. Aveți dreptul de a fi înștiințat despre această inspecție fiscală printr-un aviz de comunicare care vi se va comunica cu cel puțin 15 zile înainte de data verificării.
În aviz se va specifica temeiul juridic al verificării, data începerii, perioada supusă verificării, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere (puteți face acest lucru o singură dată, dacă solicitați în scris și aveți motive justificate), locul desfășurării, persoana de contact la care vă veți prezenta și solicitarea de informații și înscrisuri relevante.
De la data primirii avizului de verificare, aveți la dispoziție 60 de zile, sub sancțiunea decăderii, să prezentați actele solicitate și să furnizați informații relevante care să vă clarifice situația fiscală.
Știrile juridice prevăd că aveți dreptul pe toată durata verificării situației fiscale personale să beneficiați de asistență de specialitate sau juridică. Puteți solicita în scris schimbarea locului de desfășurare a verificării fie la domiciliul vostru, fie la domiciliul/sediul persoanei care vă acordă asistență de specialitate sau juridică anterior datei de începere a verificării.
Aveți dreptul de a cere prelungirea termenului de prezentare a informațiilor și înscrisurilor relevante pentru verificare cu 30 de zile, o singură dată, pentru motive justificate. Beneficiați de dreptul de a colabora cu organul fiscal și de a numi persoane care să furnizeze informații pentru stabilirea stării de fapt fiscale. Rețineți că soțul/soția, rudele sau afinii până la gradul al 3-lea inclusiv au dreptul de a refuza furnizarea de informații, efectuarea de expertize și prezentarea de înscrisuri.
Pot refuza să furnizeze informații cu privire la datele de care au luat cunoștință în exercitarea activității lor avocații, notarii, consultanții fiscali, executorii judecătorești, experții contabili, medicii, psihoterapeuții. Aceste persoane, cu excepția preoților, pot furniza informații dacă vă dați acordul în acest sens.
Veți fi verificat doar pentru taxele și impozitele aflate în termenul de prescripție și doar o singură dată pentru fiecare perioadă impozabilă. Organul fiscal va putea cere reverificarea unei perioade dacă, de la încheierea verificării și până la împlinirea prescripției, apar date noi.
Aveți dreptul de a fi protejat pe linia secretului profesional (date privind natura și sursa veniturilor, a cuantumului obligațiilor, solduri, încasări, datorii, credite, valoarea patrimoniului etc.) Trebuie să fiți informat pe parcursul verificării cu privire la constatările rezultate și la final vi se prezintă concluzia verificării. Aveți dreptul să vă exprimați punctul de vedere (cu excepția cazului în care bazele de impozitare nu au suferit nicio modificare) în scris, în 5 zile lucrătoare de la prezentarea acestora de către organul fiscal.
Beneficiați de dreptul de a ataca actul administrativ rezultat în urma inspecției fiscale. Contestația se formulează în scris în 45 de zile de la comunicarea actului administrativ fiscal la organul fiscal emitent nefiind supusă taxelor extrajudiciare de timbru. Rețineți că va trebui să inserați în contestație: datele voastre de identificare, obiectul contestației, motivele de fapt și de drept, dovezile pe care se bazează și semnătura voastră sau a persoanei împuternicite.
Ce obligații aveți pe durata desfășurării inspecției fiscale?
După atâtea drepturi, legiuitorul a inserat și o serie de obligații pe care trebuie să le cunoașteți. Aveți obligația de a depune o declarație de patrimoniu și de venituri la solicitarea organului fiscal. Dacă solicitarea vine odată cu comunicarea avizului de verificare, declarația se depune în 60 de zile de la acest moment. Dacă se solicită această declarație pe perioada verificării, ea se va depune în 15 zile de la comunicarea organului fiscal. Neîndeplinirea acestei obligații de depunere a declarației de patrimoniu, se sancționează cu amendă de la 10.000 la 50.000 lei.
Știrile juridice arată că aveți obligația de a coopera cu organul fiscal central pentru a determina starea de fapt fiscală prin prezentarea faptelor pe care le cunoașteți, prin indicarea mijloacelor pe care le știți. Legea vă impune obligația de a furniza informații și de a prezenta înscrisuri (registre, evidențe, documente de afaceri sau alte înscrisuri relevante pentru clarificarea stării de fapt fiscale).
Indiferent de locul de desfășurare a inspecției, aveți obligația de a permite funcționarilor să efectueze o constatare la fața locului și experților să intre pe terenuri, în încăperi sau alte incinte. Rețineți că funcționarii și experții folosiți în acțiunea de verificare nu au dreptul de a intra în domiciliul sau reședința voastră fără acordul vostru. Dacă pentru desfășurarea inspecției fiscale este necesar ca aceștia să intre în domiciliul/reședința voastră și nu vă dați acordul, atunci vor putea face acest lucru doar după ce obțin autorizare de la instanța judecătorească competentă.
Aveți obligația de a îndeplini măsurile dispuse prin actul întocmit cu ocazia verificării situației fiscale personale în termenele și în condițiile stabilite de organul fiscal. Dacă în urma verificării fiscale rezultă diferențe de impozit, aveți obligația de a le achita împreună cu dobânzile și penalitățile aferente.
Un om informat este protejat
Este bine să vă cunoașteți drepturile și obligațiile pe care le aveți în timpul verificării fiscale, astfel încât să fiți feriți de neplăceri. Sigur că toți cei care știu că nu au nimic de ascuns în fața organelor fiscale, vor coopera cu acestea pentru a clarifica situația. Probabil că cei care știu că nu pot justifica fiecare leu supus verificării, vor apela la toate portițele oferite de lege pentru a încerca să scape basma curată!
Până la urmă, cea mai moale pernă este o conștiință curată!