Proiect pentru modificare a Regulamentului general de urbanism


regulament-urbanism
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a supus dezbaterii publice proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit notei de fundamentare, prin proiectul act normativ se propune modificarea şi completarea H.G. nr. 525/1996, în următoarele direcţii majore:

  • Actualizarea regulamentului general de urbanism în raport cu legislaţia în vigoare în urbanism şi domeniile conexe, precum şi cu principiile de dezvoltare durabilă şi cu tendinţele actuale din domeniu la nivel european;
  • Eliminarea prevederilor care pot fi interpretate ca fiind problematice în raport cu principiile liberei concurenţe, conform rezultatelor proiectului dintre Consiliul Concurenţei, Guvernul României şi OCDE privind “Analiza impactului concurenţial al legislaţiei în vigoare în sectoare cheie ale economiei româneşti”;
  • Modificarea anexei 2 “Norme metodologice privind finanţarea elaborării şi/sau actualizării planurilor urbanistice generale ale localităţilor şi a regulamentelor locale de urbanism”, în scopul îmbunătăţirii eficienţei şi eficacităţii programului de finanţare aferent şi transformării acestuia în program multiannual, pentru ca fiecare UAT să aibă predictibilitate în utilizarea fondurilor de la bugetul de stat pentru îndeplinirea obligaţiilor legale.

Se preconizează ca odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, să aibă loc o îmbunătăţire a activităţii administraţiilor publice locale şi centrale în domeniul avizării, aprobării documentaţiilor de urbanism şi autorizării construcţiilor, precum şi a activităţii proiectanţilor elaboratori ai planurilor urbanistice şi regulamentelor locale de urbanism.