Cererea tot mai mare de locuințe către ANL, l-a determinat pe legiuitor să relaxeze și să diversifice condițiile în care poate fi închiriată o astfel de locuință socială, să ofere posibilitatea cumpărării ei în rate respectând anumite condiții și să acorde anumite drepturi, dar și obligații deținătorilor de locuințe ANL.
Dinamica socială l-a determinat pe legiuitor să adopte HG 251/2016 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor legii 152/1998 privind înființarea ANL aprobate prin HG 962/2001 care a fost publicată în Monitorul Oficial 284 din 14 aprilie 2016.
Mărirea vârstei de primire a locuinței
Noutățile legislative prevăd că cei care pot beneficia de locuințele ANL sunt tinerii, persoane majore în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin programele ANL, destinate închirierii, care pot primi repartiție pentru acest tip de locuință în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste. Practic, locuințele sociale se pot obține până la 38 de ani cu condiția ca cererea să fie depusă anterior vârstei de 35 de ani.
În plus, se acordă posibilitatea de a locui în aceste locuințe și tinerilor specialiști din învățământ și sănătate (inclusiv medicii rezidenți), în aceleași condiții ca cele enunțate mai sus. Aceștia trebuie să fie angajați ai unităților din domeniile respective aflate pe raza unității administrativ-teritoriale în care sunt amplasate locuințele și care nu dețin o locuință în proprietate pe raza localității respective.
Contractele de închiriere
Știrile juridice prevăd că toate contractele de închiriere pentru aceste locuințe se încheie pentru un an de la data repartizării locuinței, existând posibilitatea prelungirii succesive a acestora pentru perioade de câte un an. Cei care nu achită la timp chiria, vor suporta penalități de întârziere de 0,1%/zi din suma datorată fără să o poată depăși. Aceste penalități se calculează fără să se ia în calcul prima zi și ziua plății chiriei. În plus, este interzisă cedarea dreptului de folosință a locuinței de către titularul contractului de închiriere, sub sancțiunea rezilierii de drept a acestuia.
Rețineți că, după încheierea contractelor de închiriere, chiriașii au obligația să transmită autorităților publice locale documente cu privire la orice modificări ce intervin cu privire la starea civilă, numărul persoanelor aflate în întreținere, situația locativă (inclusiv cu privire la dobândirea unei locuințe în proprietate și/sau cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unității administrativ-teritoriale sau a unității în care își desfășoară activitatea, în localitatea în care dețin locuința actuală).
Dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru prelungirea contractului de închiriere, pentru că titularul contractului, soțul/soția acestuia au dobândit o locuință în proprietate și/sau cu chirie, acesta nu se va mai încheia. Rețineți că fac excepție cotele-părți dintr-o locuință, dobândite în proprietate, în condițiile legii, dacă nu depășesc suprafața utilă de 37 mp (suprafața minimă/persoană prevăzută de lege).
Vânzarea locuinței
Aceste locuințe se pot vinde la cererea chiriașului chiar și înainte de expirarea primului an de închiriere. Alte persoane interesate pot solicita vânzarea doar după expirarea primului an de închiriere, caz în care trebuie respectat dreptul de preemțiune al chiriașului. Regula este că, dacă există mai multe cereri de cumpărare pentru aceeași locuință, se va da prioritate în ordinea crescătoare a datei și a numărului de înregistrare a cererilor de cumpărare a locuinței.
Pentru achiziționarea locuinței prețul se achită integral la data încheierii contractului de vânzare din sursele proprii ale beneficiarului și/sau din credite contractate de acesta de la instituții financiare autorizate.
În cazul contractelor de vânzare cu plata în rate lunare egale, interdicția de înstrăinare a locuinței prin acte între vii este de 5 ani de la data dobândirii. Interdicția de vânzare se înscrie în cartea funciară și poate fi radiată, la cererea persoanelor interesate, după cei 5 ani.
Dacă imobilul a fost cumpărat prin credit și s-a constituit un drept de ipotecă în favoarea instituției de credit care a acordat împrumutul și, ulterior, creditul a fost achitat și s-a dispus radierea ipotecii, acest fapt nu va atrage și radierea interdicției de înstrăinare anterior împlinirii termenului de 5 ani.
Administratorii răspund
Locuințele destinate închirierii și cele construite și destinate exclusiv tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate pentru care au fost reziliate de drept contractele de vânzare cu plata în rate se vor repartiza către administratorii locuințelor. Dacă aceste locuințe nu se repartizează în totalitate, administratorii lor răspund de paza și conservarea imobilelor preluate până la repartizarea lor, urmând să efectueze pe cheltuiala lor remedierile necesare dacă apar deteriorări cauzate de neutilizare.
Administratorul locuințelor pentru tineri, destinate închirierii, poate exercita atribuții specifice unui proprietar, în numele statului, astfel încât își va da acordul pentru racordarea/debranșarea locuințelor la/de la rețelele de utilități, va putea aduce îmbunătățiri locuințelor la cererea chiriașului, va putea solicita ieșiri din indiviziune, alipiri, dezlipiri care nu aduc atingere proprietății publice/private a statului și înscrierea mențiunilor în cartea funciară.
Dacă administratorii locuințelor nu soluționează cererile de cumpărare a locuinței în maximum 90 de zile de la data de la care locuințele îndeplinesc condițiile pentru a fi vândute, atunci titularii contractelor de închirierii se pot adresa instanței pe calea contenciosului administrativ. Pentru nerespectarea celor 90 de zile, administratorii datorează ANL penalități de întârziere de 0,01% /lună care se aplică la valoarea de investiție a locuințelor. Penalitățile se calculează pentru fiecare lună începând cu prima zi următoare celei în care a expirat termenul de 90 de zile, până la îndeplinirea obligației de vânzare a locuinței către titularul contractului de închiriere.
Schimbarea locuinței
Noutățile legislative au introdus posibilitatea schimbului de locuință atribuite unui chiriaș cu o altă locuință vacantă de aceeași categorie. Motivele temeinice care pot sta la baza acestui schimb sunt atunci când se constată că titularului contractului de închiriere i s-a modificat starea civilă și/sau numărul persoanelor aflate în întreținere sau dacă la repartiție nu s-au putut asigura suprafețele minimale în raport cu numărul de persoane sau și-a schimbat locul unde își desfășoară activitatea într-o altă unitate administrativ-teritorială.
Rețineți că schimbul are loc doar pentru imobilele aflate în exploatare și din aceeași categorie de locuințe construite de ANL, fiind exceptate locuințele noi, inclusiv în cazul imobilelor situate în unități administrativ-teritoriale diferite. Dacă schimbul se realizează între locuințe amplasate în unități administrativ-teritoriale diferite, este necesar acordul ambelor autorități care dețin imobilele în administrare.