Statul restituie taxa auto! Ce trebuie făcut ca să primești banii?


taxa auto (2)
Instanțele de judecată au fost sufocate cu acțiuni promovate de cei care au achitat taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Aceștia au inițiat procese pentru a-și cere banii înapoi.

Pentru a opri valul de procese, legiuitorul a decis prin OG 40/2015 pentru modificarea și completarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule că există posibilitatea de a restitui această taxă fără ca românii să mai apeleze la instanțele de judecată. Prevederile OG 40/2015 au intrat în vigoare în 3 septembrie 2015, iar normele de aplicare cu privire la modalitatea concretă de restituire trebuiau să apară peste 45 de zile de la intrarea sa în vigoare.

Nu a fost o surpriză pentru nimeni că aceste norme au apărut cu o întârziere de 6 luni. În Monitorul Oficial 274 din 12 aprilie 2016 a fost publicat Ordinul ANAF 682/1154/2016 pentru aprobarea procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare. Dispozițiile sale se aplică chiar de la data publicării.

Ce sume intră sub incidența acestei proceduri?

Știrile juridice arată că se vor restitui sumele reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, actualizate cu indicele prețurilor de consum, precum și dobânzile calculate până la data plății integrale, diferențele de timbru de mediu pentru autovehicule rezultate în urma contestării acestuia și valoarea reziduală a timbrului de mediu pentru autovehicule.

Pot cere restituirea doar cei care au achitat taxa auto în perioada 2007- martie 2013. Rețineți că persoanele care au achitat timbrul de mediu din martie 2013 și până în prezent nu intră sub incidența acestei legi și nu vor putea cere restituirea pe cale administrativă, pentru că timbrul de mediu este încă în vigoare.

Care sunt pașii de urmat pentru a putea primi banii înapoi?

Cei îndreptățiți vor depune o cerere la organul fiscal în termen de 5 ani care se calculează de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire. Concret, termenul curge de la 1 ianuarie 2016 și se încheie la 1 ianuarie 2021.

La cerere se vor atașa: actul de identitate al persoanei fizice/reprezentantului persoanei juridice împreună cu împuternicirea dată acestuia, în copie, documentul ce atestă plata taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Dacă nu mai deține dovada plății, verificările se vor efectua de către organul fiscal. În plus, va atașa și copia cărții de identitate a mașinii și  a certificatului de înmatriculare, având obligația să le prezinte și în original.

Organul fiscal poate cere documente suplimentare pe care dacă contribuabilul nu le furnizează în 60 de zile de la solicitarea organului fiscal,  se va respinge cererea de restituire.

Dacă autovehiculul a făcut sau face obiectul contractului de leasing, cererea de restituire se depune de contribuabilul beneficiar al dreptului de restituire care a dobândit mașina în baza acestui contract.

Cererea va fi soluționată în 45 de zile, timp în care organul fiscal efectuează verificările necesare. Cererea este respinsă dacă nu s-a putut identifica efectuarea plății, dacă contribuabilul nu a atașat la cererea de restituire actele prevăzute de prezenta procedură sau dacă nu a indicat în cererea de restituire contul bancar în care i se va restitui suma cuvenită.

În cât timp se restituie banii?

Suma se va achita în tranșe anuale, prima tranșă se va achita în luna următoare emiterii deciziei de soluționare a cererii de restituire. Pentru următoarele tranșe anuale se va proceda astfel: pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an, perioada de restituire este aprilie a fiecăruia dintre următorii 4 ani, iar pentru cererile depuse în al doilea semestru, perioada de restituire este luna noiembrie a fiecăruia dintre următorii 4 ani.

Știrile juridice arată că tranșa anuală este cota-parte de 20% din taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. În cazul sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive, tranșa anuală cuprinde și cota-parte de 20% din cheltuielile stabilite prin hotărârile definitive și irevocabile în sarcina statului și orice alte costuri generate de executarea silită.

Rețineți că dobânda cuvenită contribuabilului se calculează până la data plății integrale, respectiv până la data plății fiecărei tranșe anuale.

Cum se restituie valoarea reziduală a timbrului de mediu?

Ultimul proprietar al mașinii pentru care s-a achitat taxa de poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu, va primi această valoare reziduală într-o tranșă, atunci când mașina pentru care s-a achitat taxa/timbrul în România este scos din parcul auto național. Rețineți că nu se va restitui această taxă dacă mașina a fost reintrodusă în parcul auto național fără plata timbrului sau contribuabilul a beneficiat de restituirea taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau a timbrului de mediu.

Cel în cauză va depune o cerere la organul fiscal în care va preciza contul bancar și la care va atașa copia cărții de identitate a vehiculului având mențiunea scoaterii definitive din România/adeverință care atestă radierea mașinii și factura/contractul de vânzare-cumpărare sau declarația vamală de export în original și copie.

Dacă valoarea reziduală a timbrului este mai mare decât suma achitată la data înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate a autovehiculului rulat în România, se va restitui valoarea reziduală a timbrului, în limita sumei achitate.

Uite taxa, nu e taxa!

După ce ani de zile statul a încasat această taxă de la români, deși este cert că nu este o taxă legală, legiuitorul a decis să pună punct acestui joc de-a taxa auto și să restituie banii contribuabililor. Din acest joc al legilor și procedurilor, „lucrul care trebuie ținut minte este că ce dă guvernul este mai întâi luat. (John Coleman)

Practic, banii pe care i-ați dat o dată îi veți primi în următorii 5 ani, asta dacă nu cumva mai apare vreo lege care să anuleze prezenta procedură! „După ce le-a achitat,/Zise omul cu umor:/”Domnu-a dat, domnii-au luat,/Dracu’ știe cât mai vor?”(Ica Ungureanu)