Prognoze privind deblocarea POSDRU 2007-2013


fonduri-posdru
În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a anunţat că reprezentanţii MFE speră ca ridicarea întreruperii Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane să fie realizată în lunile mai-iunie.

“O cerere de plată de 167 milioane euro a fost întreruptă din cauza unor probleme ale sistemului de management şi control în perioada 2007-2013. Am avut discuţii cu autoritatea de audit naţională cât şi cu echipa de audit de la Comisia Europeană, sperăm să se rezolve cât mai repede problemele şi să convingem că au fost luate toate măsurile pentru a nu se mai repeta aceste deficienţe în perioada următoare şi sperăm ca în mai sau începutul lunii iunie să se ridice restricţia de neplată a acestei cereri de plată sau să se ridice întreruperea programului POSDRU”, a afirmat Răducu.

La 1 martie, Ministerul Fondurilor Europene a anunţat că a primit de la Comisia Europeană o notificare cu privire la întreruperea termenului de plată pentru cererea intermediară transmisă în 31 decembrie 2015, care conţine cheltuieli efectuate de către beneficiari după luna august 2012.

Motivele întreruperii vizează deficienţe în funcţionarea sistemului de management şi control al POSDRU, mai precis legate de procedurile de selecţie a proiectelor şi verificările de prim nivel realizate de Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare aflate în subordinea Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, respectiv Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice.