Biroul Permanent al Senatului urmează să stabilească un calendar al dezbaterii OUG privind interceptările şi să sesizeze comisiile de specialitate spre avizare şi raport.
Senatorul UNPR Ruxandra Jipa, membră a Comisiei juridice, spune că ordonanţa este neconstituţională. “Nu trebuie să dai ceva peste Constituţie. De moment, de nemoment … nu asta e important. Important este că nu poţi să modifici o lege organică prin ordonanţă de urgenţă. Nici nu mai comportă alte discuţii”, a susţinut Jipa.
Membru al Biroului Permenant al Senatului, al Comisiei juridice, dar şi al comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, Ioan Chelaru, a anunţat că se va face analiză extrem de serioasă în privinţa caracterului de constituţionalitate al ordonanţei privind interceptările.
Însă, liberalul Cătălin Boboc este de altă părere în ceea ce priveşte centrul de interceptări şi atribuţiile acordate SRI în procesul de urmărire penală. “Să nu uităm că în vremurile pe care le trăim, SRI are mare nevoie de aşa ceva şi noi, România, avem mare nevoie de aşa ceva. Trăim într-o perioadă, într-o zonă tulbure”, a spus Boboc.
După dezbaterea în comisii, ordonanţa de urgenţă va fi supusă votului în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor.