În ce condiții se susține teza de doctorat și cum poate fi retras titlul de doctor ?


plagiat 1
Unul dintre subiectele discutate în mass-media a fost cel cu privire la modul în care o parte dintre deținătorii titlului de doctor l-au obținut apelând la surse de inspirație externe, astfel încât au căzut ușor în capcana plagiatului. Astfel, titlul de doctor obținut cu atâta „trudă”, riscă să se ducă pe apa sâmbetei! „Cel mai mare plagiat,/Care-a întrecut măsura,/A fost când s-a copiat/Inclusiv și semnătura.”  (Valeriu Cercel)

Pentru a preciza modul de acordare și de retragere  a titlului de doctor și pentru a specifica care este aria persoanelor ce pot sesiza atunci când descoperă un plagiat, a fost adoptată Hotărârea nr. 134/2016 pentru modificarea şi completarea Codului studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011 care a fost publicată în Monitorul Oficial 182 din 10 martie 2016. La data publicării prevederile sale intră în vigoare.

Cine poate sesiza existența plagiatului?

Cea mai des întâlnită scuză a plagiatorilor este că „toate cărțile se scriu din cărți”, însă acest lucru nu îi va scuti de umilința de a li se retrage titlul de doctor celor care l-au obținut „ciupind idei, ușor își iartă/Și cutezanță și prostie,/ Convins fiind că și în artă/Furând, se-nvață…meserie!” (Petruș Luncașu)

Pentru că în patria nostră delațiunea este încurajată, de ce nu ar fi la același rang și descoperirea plagiatorilor? Astfel, orice persoană fizică sau juridică, inclusiv membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) poate sesiza în scris prin intermediul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), care este o instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordonarea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), existența plagiatului.

În plus, pot sesiza și dacă nu s-au respectat standardele de calitate sau etică profesională în cazul unei teze de doctorat indiferent de data susținerii acesteia. Față de reglementarea anterioară se precizează că nu contează data la care s-a acordat titlul de doctor fiind oricând permisă sesizarea cu privire la plagiat.

Care va fi structura dosarului de doctorat?

 Știrile juridice arată că rezultatul tezei va fi publicat pe site-ul universității sau al Academiei Române pentru a fi consultat de public și va putea fi lecturat și la biblioteca universității cu 20 de zile anterior susținerii sale publice. După publicarea tezei sau a unor capitole, autorul trebuie să notifice Instituția Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) și să transmită indicația bibliografică și un link la aplicație.

Când poate fi susținută public teza de doctorat?

Trebuie parcurse mai multe etape anterior susținerii. Întâi studentul-doctorand predă teza în format electronic și tipărit la secretariatul școlii doctorale care o va analiza și o va trimite la comisia de îndrumare. Are loc presusținerea care poate fi publică, iar conducătorul de doctorat și comisia de susținere decid dacă teza va fi depusă oficial și se va organiza susținerea publică.

Cererea pentru fixarea datei de susținere publică a tezei de doctorat se depune la secretariatul școlii cu minimum 20 de zile calendaristice înainte de data susținerii. Școala doctorală va afișa anunțul pentru susținerea publică precizând data, locul și ora, conducătorul de doctorat, locul unde poate fi consultat textul integral al tezei.

Ce se întâmplă atunci când cineva sesizează cu privire la plagiat?

Imediat ce primește această sesizare Consiliul General al CNATDCU are 45 de zile pentru a analiza și a da verdictul. Există posibilitatea să fie consultați și alți membri ai CNATDCU sau experți care să nu fie în conflict de interese cu autorul sau cu conducătorul de doctorat.

Știrile juridice arată că în cele 45 de zile Consiliul General al CNATDCU va solicita punctul de vedere al IOSUD care va trebui exprimat în 30 de zile de la primirea solicitării. Dacă IOSUD consideră că respectiva lucrare nu respectă standardele va trimite la CNATDCU propunerea de retragere a titlului semnată de rector sau de președintele Academiei Române.

Consiliul General al CNATDCU decide dacă respectiva lucrare este un plagiat și președintele CNATDCU va transmite autorului sesizării, autorului tezei și IOSUD decizia împreună cu motivarea. Aceștia pot formula în 10 zile contestație, iar Consiliul General al CNATDCU are tot 10 zile pentru a răspunde la contestație.

Dacă în urma verificărilor se constată că nu s-au respectat standardele de calitate și etică profesională și respectiva lucrare este un plagiat, președintele CNATDCU va propune MENCS retragerea calității de conducător de doctorat, retragerea titlului de doctor, retragerea acreditării școlii doctorale. Și uite așa, rămân fără titlul de doctor pe care îl afișau cu mândrie lăudându-se cu performanțele lor! „E-un sărac ce, dând rebuturi/Cu penița lui plăpândă,/A recurs la împrumuturi/Fără a plăti dobândă.”  (Francisc Gavrile)

Rețineți că va înceta calitatea de student-doctorand la acordarea titlului de doctor sau la emiterea dispoziției de exmatriculare.

În ce condiții ar putea fi permis plagiatul?

În majoritatea cazurilor, plagiatorii plătesc scump pentru că au mers pe principiul „cărțile se scriu din cărți.” Probabil că noi, românii în goana noastră de a fi la modă cu ce este în afară am uitat propriile tradiții și încercăm să părem ceea ce nu suntem doar pentru a intra în grațiile străinilor.

 „Copiem și imităm, de la americani mimăm,/Sărbători și obiceiuri…și-nvățăm să ne dopăm./Stau și sincer mă întreb: oare chiar ai fi un bai,/Să-nvățăm să plagiem…și un alt nivel de trai?”  (Viorel Vintilă)