Ești turist și vrei să își recuperezi TVA-ul? Iată cei ai de făcut!


tax free
Puțini cetățeni non-UE care fac cumpărături în România cunosc faptul că au posibilitatea de a primi TVA-ul înapoi pentru bunurile achiziționate dacă sunt respectate anumite condiții. Dacă în alte țări sistemul Tax Free este ceva obișnuit, în România nu toate magazinele oferă această posibilitate nefiind autorizate în acest sens.

Pentru a stabili în ce condiții se poate aplica restituirea TVA-ului și care sunt pașii ce trebuiesc urmați, legiuitorul a elaborat Ordinul MFP 101/2016 pentru aprobarea Normelor privind restituirea taxei pe valoarea adăugată cumpărătorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliți în Uniunea Europeană. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial 87 din 5 februarie 2016, dată la care prevederile au intrat în vigoare.

Cui și în ce condiții i se restituie TVA-ul la cumpărături?

Legea se aplică doar pentru călătorii care nu au adresa sau domiciliul în UE, bunurile sunt transportate în afara UE înainte de sfârșitul celei de-a treia luni care urmează lunii în care are loc livrarea. Pentru a primi TVA-ul trebuie ca valoarea bunurilor achiziționate plus TVA să fie mai mare decât echivalentul în lei a 175 euro. Rețineți că dreptul de restituire a TVA este limitat pentru bunurile achiziționate de la același magazin a căror valoare globală (inclusiv TVA) este peste pragul de 175 euro. Se va lua în calcul cursul de schimb din prima zi lucrătoare din luna octombrie și va fi valabil de la 1 ianuarie a anului următor.

Este necesar ca bunurile să fie cumpărate de la magazine autorizate care pot vinde bunuri care conferă cumpărătorilor non-UE dreptul de a cere restituirea TVA și să se facă dovada exportului prin factura ce poartă viza biroului vamal de ieșire din UE.

Ce trebuie să primească cumpărătorul de la magazinul autorizat?

Dacă alege să cumpere dintr-un magazin autorizat, cel care va dori să i se restituie TVA-ul trebuie să știe că are dreptul de a primi o factură pentru bunurile achiziționate și formularul „Document de restituire TVA cumpărătorilor nestabiliți în UE. „

Factura și formularul vor trebui vizate de către cumpărătorul non-UE la biroul vamal de ieșire din România dacă are ca destinație directă o țară terță sau la cel de ieșire din ultimul stat membru dacă are ca destinație o țară terță via alt stat membru. Rețineți că dacă cumpărătorul pleacă din spațiul UE pe cale aeriană cu escală în alt stat membru, pentru bagajele de mână se va prezenta la biroul vamal de ieșire din acel stat membru, iar pentru bagajele de la cală, la biroul vamal de ieșire din România.

Organele vamale verifică acte și pot refuza certificarea ieșirii bunurilor din UE dacă cumpărătorul nu a prezentat aceste bunuri sau acestea nu corespund cu ceea ce este menționat în factură sau valoarea acestora este sub pragul de 175 euro. Dacă în urma verificării există concordanță între bunuri și ceea ce este menționat pe factură, atunci organele vamale vor ștampila factura și documentul de restituire a TVA și le vor returna cumpărătorului.

Cum i se restituie cumpărătorului TVA-ul?

Știrile juridice arată că magazinele autorizate care au vândut acele bunuri, vor restitui TVA către cumpărători fie direct, fie prin intermediul unor unități specializate. Rețineți că fiecare magazin nu va putea restitui TVA decât pentru bunurile vândute în propria incintă.

Dacă se restituie TVA direct în magazin cumpărătorul va prezenta factura și documentul de restituire TVA vizate de biroul vamal. TVA se va restitui integral fără comision. De reținut că TVA se va putea restitui atât cumpărătorului, cât și oricărei alte persoane împuternicite de acesta care prezintă documentele cerute de lege. Magazinul autorizat își va recupera TVA-ul restituit de la bugetul de stat.

Dacă TVA se va restitui prin unități specializate, din suma ce trebuie restituită se va opri un comision pentru activitatea desfășurată. TVA se poate restitui și prin mandat poștal sau prin transfer într-un cont bancar indicat de cumpărător, urmând ca toate taxele legate de transferul banilor să fie suportate de cumpărător.

În ce condiții se pot autoriza magazinele pentru a putea restitui TVA cumpărătorilor non-UE?

Autorizarea se realizează de către direcțiile regionale ale finanțelor publice și de către administrațiile financiare pentru contribuabilii mijlocii. Autorizațiile sunt valabile 5 ani calendaristici, iar după expirarea acestui termen cei interesați trebuie să solicite o altă autorizație.

Magazinele din rețeaua de vânzare cu amănuntul trebuie să fie autorizate să vândă bunuri pentru care se acordă dreptul de restituire a TVA cumpărătorilor non-UE și să restituie TVA pentru aceste vânzări.

În scopul autorizării vor depune o copie ce atestă calitatea de plătitor de TVA, copie de pe actul care arată deschiderea sediului secundar la organul fiscal pe raza căruia se află magazinul și o copie de pe documentele de achiziționare și înregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale.

Cererea este soluționată în 30 de zile, iar după obținere autorizației magazinul va afișa sigla TAX FREE.

Liber la cumpărături!

Pentru toți turiștii non-UE care vin la noi în țară acest ghid le oferă posibilitatea de a se întoarce acasă și cu cumpărături și cu ceva bani în buzunar!